Egy kis különlegesség Húsvétra. Hétköznapokra is készíthetjük, mert a finom puha kalács-kenyér kitűnő reggeli vagy uzsonna lehet egy csésze forró kakaóval is akár.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 dl tejföl
- 2 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál olaj
- 2 dkg friss élesztő
- 12-16 fürjtojás
- a kenéshez és a szóráshoz: 1 tojás, 5 dkg szezámmag
Elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, belekavarunk 1 teáskanál cukrot, meg az élesztőt, és langyos helyre téve felfuttatjuk (gyorskovász).
- Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, és néhány perc rugalmas tésztává dagasztjuk. A dagasztást kenyérsütőgép, vagy robotgép is végezheti.
- A tésztát konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Közben a tojásokat megmossuk, néhány perc alatt keményre főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, négy egyenlő részre osztjuk, majd mindenik részből három rudat sodrunk. A rudakat hármasával összefonjuk, majd kör alakúra hajlítjuk, és a végeit aláhajtjuk.
- A négy tésztafészket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, kb 20 perc alatt újrakelesztjük, ezután lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és a tetejére arányosan elhelyezzük a tojásokat. Óvatosan kissé belenyomjuk. 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Tipp: Könnyebb a kelt tésztából rudat sodorni, ha előtte hosszú, óvális alakúra kinyújtjuk, majd rúd alakúra felcsvarjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése