Idén megkíséreltem a bejglisütést teljesen diétás változatban. Ezért a diót lecseréltem mandulára, és mindkét fajta tölteléket gyümölccsel gazdagítottam. Margarin helyett kókuszzsírt, fehér liszt helyett teljes kiörlésűt, cukor helyett nyírfacukrot, tejföl helyett pedig joghurtot használtam.
Bevallom, nagyon féltem a végeredménytől, mert a tészta nem volt könnyű eset, kétszer annyi munka volt vele, mint a hagyományos tésztával. Nem egy könnyen nyújtható tésztát kell elképzelni, de óvatosan, türelemmel, szépen ki lehet nyújtani. Néhány helyen elrepedt már a feltekerésnél, ezért féltem mi lesz sütés közben. De: a mandulás egyáltalán nem, míg a mákos több helyen is kissé kihasadt.
A végeredménnyel pedig nagyon elégedett vagyok, sőt, reményem felül sikerült szerintem.
Megkockáztatom, hogy ízre talán mindkettő finomabb a hagyományosnál, a tészta pedig igazi omlós, jóízű.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg teljes kiörlésű rozsliszt
- 15 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
- 20 dkg kókuszzsír
- 1 tojás
- 8 dkg nyírfacukor
- 1,5 dl natúr joghurt
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- a kenéshez: 1 tojás
A mandulás-vörösáfonyás töltelékhez:
- 30 dkg őrölt mandula
- 10 dkg aszalt vörösáfonya
- 15 dkg nyírfacukor
- 2 teáskanál mandula aroma
- fél citrom reszelt héja
- 0,80 dl forró tej
A mákos-almás töltelékhez:
- 30 dkg őrölt mák
- 10 dkg reszelt alma
- 15 dkg nyírfacukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- fél citrom reszelt héja
- 0, 70 dl forró tej
Elkészítése:
- A joghurtot meglangyosítjuk, belekavarjuk az élesztőt és az 1 teáskanál cukrot (nem nyírfa!).
- A kókuszzsírt egy picit mikróban megolvasztjuk, de csak annyira, hogy ne legyen teljesen kemény.
- Ezután az összes hozzávalót tésztává gyúrjuk.
- A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, egyenként fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
- Ezalatt elkészítjük a töltelékeket: mindkét töltelék esetében a hozzávalókat egy-egy tálban összekavarjuk, majd ráöntjük a forró tejet és összekavarjuk. Felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.
- A négy tésztacipót kivesszük, óvatosan megnyomkodjuk, hogy a kéz melegétől kissé megpuhuljon, és lehessen nyújtani.
- Ezután mindeniket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és kettőt mákos, kettőt pedig mandulás töltelékkel kenünk meg. Kézzel rátapasztjuk a kemény tölteléket úgy, hogy a szélein 1-1 cm tésztát üresen hagyunk.
- Mind a négy szélét visszahajtjuk, és nagyon óvatosan (törékeny a tészta) felcsavarjuk.
- A négy bejglit ezután egy nagy sütőpapíros tepsire helyezzük, egymáshoz nem túl közel, és 1 órát pihentetjük.
- Ezután éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük, reggel pedig kivesszük, és szpbahőmérsékleten hagyjuk 3-4 órát kelni.
- Lekenjük villával felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb 35 perc alatt pirosra sütjük (légeveréses sütőben 160 fok, 20 perc).
5 megjegyzés:
Szia Edó!
Azt szeretném kérdezni, hogy a mézeskalács sütésénél is lehet hasonlóan eljárni, tehát bizonyos alapanyagokat kicserélni? Nem a mézre gondoltam, hanem a cukorra, lisztre, margarinra.
Köszi:Jucus
Szia Jucus!Természetesen lehet reform mézest sütni.Bár én még nem próbáltam,de úgy készíteném,hogy a liszt felét lecserélném teljes kiörlésűre,a cukrot nyírfacukorra (vagy nádcukorra),kevesebb mézet tennék,folyadéknak adnék hozzá egy kis vizet,ha szükséges.A margarin felét pedig kókuszzsírra cserélném.A szódabikarbóna mehet bele,és kell is.Én így készíteném :)
Szia Edó!
Sikerült megcsinálnom a mézest "reformosan", s nagyon finom lett! Azóta már készült 2 torta és 3 féle süti, mindahány light-os formában. Finomak és egészségesek lettek. Most már mindent, amit csak lehet, így készítek. Kipróbáltam a zabpehely és gesztenyeliszteket, azok is beváltak!
Köszi a segítséget! Jucus
Szia!
Nem tudom ,hogy sikerült ebből a receptből akár kinek is bejglit sütni, de eleve a hozzávalók listájából halott ügy! Megpróbáltam, de elég szar lett!
Szia Csaba!Sajnálom, hogy nem sikerült,nem tudom mi lehetett a gond.Átnéztem a receptet,nem hibás,rendben van,nekem sikerülni szokott.
Megjegyzés küldése