Hétvégeken általában sütök valami tízóraira valót a lánykámnak. Most almából volt sok, ezért készült az almás tekercs. Nagyon finom lett.
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 0,80 dl olaj
- kb 4 dl tej
- 2 tojássárgája
- 5 evőkanál cukor
- 1 csapott teáskanál só
- 3 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 1 kg alma (tisztán mérve)
- 20-25 dkg cukor (az alma édességétől függően)
- 2 teáskanál őrölt fahéj
A kenéshez és a szóráshoz:
- 1 tojás
- 5 dkg mandula
- kevés zsemlemorzsa
Elkészítése:
- Az almát megmossuk, a magházat eltávolítjuk, és lereszeljük, vagy késes robottal felaprítjuk. Összekavarjuk a cukorral meg a fahéjjal, és félretesszük.
- Az élesztőt 1 teáskanál cukorral és 1 dl tejjel elkavarajuk, és langyos helyre téve felfuttatjuk.
- Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Szükség szerint adhatunk a tésztához még néhány evőkanál tejet.
- A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük, majd két részre osztjuk, és egyenként téglalap alakúra kinyútjuk.
- Megszórjuk zsemlemorzsával, majd elosztjuk rajta a kinyomkodott almás tölteléket.
- Felcsavarjuk, és kb 3 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük, egymáshoz nem túl közel, és további 10-15 percig kelesztjük.
- Ekkor lekenjük a villával felvert tojással, megszórjuk durvára aprított mandulával, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tipp: Mandula helyett diót is szórhatunk a tetejére.
1 megjegyzés:
Finom!!!
Megjegyzés küldése