Lényegében húsleves, ezúttal ünnepélyesebb kiadásban, a szegfűszeg és csillag alakú levesbetét által. Készíthetjük csirke- vagy sertéshúsból, valamint csirke- illetve pulykanyakból is.
A gyerekek is nagyon szeretik a ropogós sajtos csillagokat.
Hozzávalók:
- 60 dkg pulykamell vagy comb
- 1 fej hagyma
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 10-10 dkg zellergyökér, karalábé és káposzta
- 1 zöldpaprika
- 3 cikk fokhagyma
- néhány szem szegfűszeg és egészbors
- 3 babérlevél
- só, őrölt bors
A sajtos csillagokhoz:
- 1 csomag fagyasztott leveles tészta
- 1 tojás
- 5 dkg füstölt sajt
Elkészítése:
- A leveles tésztát kiolvasztjuk.A húst megmossuk, és egy nagy fazékban hideg vízben főni tesszük.A hagymát meghámozzuk, és megtűzdeljük szegfűszeggel.A répát, a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, és kettőbe vagy négybe szeljük.A karalábét és a zellert szintén meghámozzuk, és szeletekre vágjuk.A paprikát csumástól négybe vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk.Mindet a leveshez adjuk, a káposztával és a fűszerekkel együtt, megvárjuk amíg felforr, majd lassú tüzön, fedő alatt puhára főzzük.Közben elkészítjük a levesbetétet: a leveles tésztát kiterítjük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, majd kiszúró segítségével csillagokat vágunk belőle.Ezután sütőpapíros tepsire téve, 200 fokos sütőben 5-8 perc alatt pirosra sütjük.A levest leszűrjük, sóval és borssal ízesítjük, és a sajtos csillagokkal tálaljuk.A zöldségeket és a darabokra vágott húst mellé kínáljuk.
4 megjegyzés:
Remek ötlet a közelgő ünnepekre :-)
Igen,arra szántam :)
Finom és a csillagok nagyon ötletes:)) Pulykanyakból én is szoktam húslevest főzni, mivel jó sok hús van rajta és finom is. De az ilyen szép betét, nem jutott volna eszembe...sajnos:(
Tücsi,nekem sem jutott eszembe,láttam valahol csillag fomrájú levesbetétet,csak nem tudom ott miből készültek.Ígyhát nálam leveles tésztából:)
Megjegyzés küldése