Meggyel és marcipánnal töltve igazán finommá, különlegessé varázsolhatunk egy sima kalácsot.
Készen vásárolt marcipánt is használhatunk, de a házilag készített sokkal finomabb, és eredetibb. Fontos, hogy marcipánt csak héjatlan mandulából lehet készíteni.
Akár ünnepre, akár egy csésze forró kakaóval uzsonnára, vagy baráti társalgásra, ajánlom a marcipán kedvelőinek!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál rumaroma
- 2,5 dkg élesztő
- csipet só
- 10 dkg puha vaj a kenéshez
A töltelékhez:
- 20 dkg magozott meggy (mirelit vagy befőtt)
- 10 dkg héjatlan mandula
- 5 dkg porcukor
- 2 teáskanál víz
- 1 teáskanál mandula aroma
A tetejére:
- 1 tojás
- kevés porcukor
Elkészítése:
- Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral elkeverjük, majd langyos helyre téve felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, és rugamlas tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és a duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
- A héjatlan mandulát darálóval vagy késes aprítóval finomra őröljük, majd a többi hozzávalóval addig gyúrjuk, amíg összeáll, és egy kemény, reszelhető marcipánmasszát kapunk.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk kb 50x30 cm-es nagyságú téglalappá, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk meggyel, illetve ráreszeljük a marcipánt.
- A tészta széleit visszahatjuk, majd hosszanti irányban felcsavarjuk.
- A kalácsot egy 20 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába hellyezzük, csiga formában felcsavarva.
- További 20 perc kelesztés után lekenjük villával felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt pirosra sütjük.
- Ha a teteje túlságosan pirulni kezd, takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával, és így süssük tovább. Porcukorral megszórva, szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp: Héjas mandulát a következőképpen blansírozunk: a mandulát 1-2 percre lobogó vízbe dobjuk, majd egy tiszta konyharuhára kiszedjük, és összedörzsöljük, hogy a héja könnyedén leváljon.
9 megjegyzés:
Gyönyörűséges, az ajánlásod szerint nekem szinte kötelező darab, nagyon szeretem ugyanis a marcipánt! :)
Szerintem is csodálatos lett:)!!!
Ez valami gyönyörűséges, és isteni finom lehet!!!
Nagyon jól néz ki, egyszer biztosan meg fogom sütni!
Köszönöm,örülök,hogy tetszik!Nagyon-nagyon finom,illatos kalács,ajánlom:)
fantasztikusan nez ki! holnap ez lesz a vasarnapi ebedhez... :-*
Hallom ízlett is ;) Puszi nővér!
Külön köszönet a marcipán receptjéért! Mostanában jelent meg a Dr.Oetker féle marcipán, azt hiszem 100 grammos, de eddig másfajtát nem láttam sehol, ezért nem is használtam. A recepted után kifogom próbálni, szuper jól néz ki ez a kalács.
Örülök,hogy hasznodra van:) szerintem ne foglalkozz az Oetkeres marcipánnal,közel sem olyan lehet,mint az otthoni,mandulábóü készített..ez a kalács pedig olyan finomvolt,most is érzem az ízét,illatát:)
Megjegyzés küldése