2012. november 14., szerda

Meggyes-marcipános kalács


Meggyel és marcipánnal töltve igazán finommá, különlegessé varázsolhatunk egy sima kalácsot.
Készen vásárolt marcipánt is használhatunk, de a házilag készített sokkal finomabb, és eredetibb. Fontos, hogy marcipánt csak héjatlan mandulából lehet készíteni.
Akár ünnepre, akár egy csésze forró kakaóval uzsonnára, vagy baráti társalgásra, ajánlom a marcipán kedvelőinek!


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt 
  • 1 tojás 
  • 10 dkg cukor 
  • 2 dl tej 
  • 2 evőkanál olaj 
  • 1 teáskanál rumaroma 
  • 2,5 dkg élesztő 
  • csipet só 
  • 10 dkg puha vaj a kenéshez

A töltelékhez:


  • 20 dkg magozott meggy (mirelit vagy befőtt) 
  • 10 dkg héjatlan mandula 
  • 5 dkg porcukor 
  • 2 teáskanál víz 
  • 1 teáskanál mandula aroma 

A tetejére: 

  • 1 tojás 
  • kevés porcukor


Elkészítése:

  • Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral elkeverjük, majd langyos helyre téve felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, és rugamlas tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és a duplájára kelesztjük (kb 1 óra). 
  • A héjatlan mandulát darálóval vagy késes aprítóval finomra őröljük, majd a többi hozzávalóval addig gyúrjuk, amíg összeáll, és egy kemény, reszelhető marcipánmasszát kapunk. 
  • A megkelt tésztát kinyújtjuk kb 50x30 cm-es nagyságú téglalappá, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk meggyel, illetve ráreszeljük a marcipánt. 
  • A tészta széleit visszahatjuk, majd hosszanti irányban felcsavarjuk. 
  • A kalácsot egy 20 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába hellyezzük, csiga formában felcsavarva.
  • További 20 perc kelesztés után lekenjük villával felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt pirosra sütjük. 
  • Ha a teteje túlságosan pirulni kezd, takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával, és így süssük tovább. Porcukorral megszórva, szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp: Héjas mandulát a következőképpen blansírozunk: a mandulát 1-2 percre lobogó vízbe dobjuk, majd egy tiszta konyharuhára kiszedjük, és összedörzsöljük, hogy a héja könnyedén leváljon.

9 megjegyzés:

Hankka írta...

Gyönyörűséges, az ajánlásod szerint nekem szinte kötelező darab, nagyon szeretem ugyanis a marcipánt! :)

Adél írta...

Szerintem is csodálatos lett:)!!!

Unknown írta...

Ez valami gyönyörűséges, és isteni finom lehet!!!

Sütikuckó írta...

Nagyon jól néz ki, egyszer biztosan meg fogom sütni!

Edó írta...

Köszönöm,örülök,hogy tetszik!Nagyon-nagyon finom,illatos kalács,ajánlom:)

Eva írta...

fantasztikusan nez ki! holnap ez lesz a vasarnapi ebedhez... :-*

Edó írta...

Hallom ízlett is ;) Puszi nővér!

HajniZoli írta...

Külön köszönet a marcipán receptjéért! Mostanában jelent meg a Dr.Oetker féle marcipán, azt hiszem 100 grammos, de eddig másfajtát nem láttam sehol, ezért nem is használtam. A recepted után kifogom próbálni, szuper jól néz ki ez a kalács.

Edó írta...

Örülök,hogy hasznodra van:) szerintem ne foglalkozz az Oetkeres marcipánnal,közel sem olyan lehet,mint az otthoni,mandulábóü készített..ez a kalács pedig olyan finomvolt,most is érzem az ízét,illatát:)