A tortillát hagyományosan kukoricalisztből készítik, de gyakran készül sima lisztből is. A töltelék variálható, ízlés szerint bármivel tölthetjük, amit szeretünk, vagy ami akad éppen otthon. Az öntetet is variálhatjuk, én most egy egészséges, kalóriaszegény verziót készítettem. Laktató, de mégsem hízlal, ha a tortillát teljes kiörlésű lisztből készítjük.
Hozzávalók:
- A tortillához:
- 15 dkg teljes kiörlésű liszt
- 10 dkg fehér liszt
- 1 evőkanál olívaolaj
- csipet só
- A töltelékhez:
- 1 egész csirkecomb (lehet maradék is)
- tetszés szerint zöldsaláta
- 1 paradicsom
- 1 kis fej hagyma
- fél citrom
- só, őrölt bors
- Az öntethez:
- 2,5 dl zsírszegény natúr joghurt
- 1 cikk reszelt fokhagyma
- néhány bazsalikomlevél apróra vágva
- só, őrölt bors
- esetleg csilipor, vagy csípőspaprika
Elkészítése:
- Az öntethez valókat összekavarjuk.
- A csirkecombot alufóliára helyezzük, megsózzuk és borsozzuk, kevés citromlével meglocsoljuk, majd becsomagoljuk, és 200 fokos sütőben kb 40 perc alatt megpároljuk. Ha maradék főtt- vagy sült csirkecombot használunk, akkor egyszerűen csak darabokra szedjük a kész húst.
- A tortillához a hozzávalókat összekavarjuk. és összegyúrjuk annyi langyos vízzel, amennyitől összeáll. Kemény, nyújtható kell legyen.
- Néhány percig pihentetjük, majd négy részre osztjuk, és enyhén lisztezett felületen kör alakúra kinyújtjuk, a lehető legvékonyabbra.
- Száraz serpenyőbe tesszük, és oldalanként 1-1 perc alatt hólyagosra sütjük. Rögtön melegen megkenjük a joghurtos öntettel.
- Az egyik szélére helyezzük a salátát, néhány hagymakarikát, rá húsdarabokat, vékony karikára szelt paradicsomot és enyhén megsózzuk, illetve citromlével meglocsoljuk.
- Felcsavarjuk, középen kettévágjuk, és mindkettőnek a végét alufóliába csomagoljuk, hogy evés közben a töltelék ne hulljon ki.
- A maradék öntetet mellé tálaljuk, ízlés szerint csípősre is fűszerezhetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése