2012. november 12., hétfő

Tőkehalfilé tormás szósszal, petrezselymes kölessel


Kiadós, ám mégis kalóriaszegény és egészséges étel. Ünnepekre is kitűnő alternatíva azoknak, akik szeretik a hasukat, de fontos az egészségük, karcsúságuk is.


Hozzávalók:

  • 80 dkg friss vagy fagyasztott tőkehalfilé 
  • 1 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj 
  • só, bors, kevés citromlé

A tormás szószhoz: 

  • 150 ml zsírszegény tejföl 
  • 2 teáskanál reszelt torma 
  • 1 teáskanál balzsamecet vagy kevés citromlé 
  • egy nagy csipet nyírfacukor vagy nádcukor 
  • só, bors 

A körethez: 

Elkészítése:

  • Először elkészítjük a köretet: a kölest megmossuk, felöntjük kb 7 dl vízzel, enyhén megsózzuk, és lassú tüzön puhára főzzük. Az utolsó percekben hozzáadjuk az ételízesítőt és a borsot. Ha szükséges, a vizet pótoljuk fövés közben. Miután megfőtt, petrezselyemzölddel ízesítjük. 
  • A halat, amennyiben fagyasztott, kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük, majd szalvétával leitatjuk róla a nedvességet. Minden oldalát megsózzuk és borsozzuk, illetve citromlével lecsöpögtetjük. 
  • A kókuszzsíron néhány perc alatt puhára pároljuk, majd kiszedjük és melegen tartjuk. 
  • A szószhoz a hozzávalókat jól kikavarjuk, szükség esetén cukorral és ecettel utánaízesítünk. 
  • A kölesre helyezzük a haldarabokat, meglocsoljuk egy kevés tormás szósszal, a többit pedig mellé szervírozzuk.

2 megjegyzés:

Adél írta...

Nem ettem kölest, de szívesen kóstolnám meg, nagyon jól néz ki. Nagyon tetszik a képed.!

Kati írta...

Ez pedig éppen nekem való akkor:)