2012. november 15., csütörtök

Illatos csirke gombamártással,roppanós körettel


Egyszerűen elkészíthető, kiadós vasárnapi vagy ünnepi ebéd. Finom, egészséges, tápértékben gazdag étel, és ha a csirkét bőr nélkül fogyasztjuk, akkor a plussz kilók miatt sem kell aggódnunk.
A mártásnak nagyon intenzív gomba íze van ha turmixolva készítjük, sokkal enyhébb lesz  a szósz, ha a gombadarabok épen maradnak.

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész csirke 
  • 1 alma 
  • 1 citrom 
  • 2 kisebb fej hagyma 
  • morzsolt majoránna 
  • só, bors 
  • sütőzacskó 

A gombamártáshoz: 

  • 30 dkg gomba
  • 1 zöldhagyma (vagy 1 kisebb fej hagyma) 
  • 2 cikk fokhagyma 
  • 1,5 dl zsírszegény főzőtejszín (10%-os) 
  • 1 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj 
  • 1-2 evőkanál zabkorpa, kakukkfű 
  • só, őrölt bors 
  • ízlés szerint citromlé 

A körethez:

  • 80 dkg vegyes zöldség: brokkoli, sárgarépa, csemegekukorica, zöldborsó, zöldbab (lehet fagyasztott is) 
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj 
  • 1-2 teáskanál balzsamecet vagy citromlé
  •  kevés szárított oregánó
  • só, őrölt bors

Elkészítése:


  • A csirkét megmossuk, az almát és a hagymát meghámozzuk, majd cikkekre vágjuk. A citrom levét kicsavarjuk. 
  • A csirke minden oldalát alaposan besózzuk és borsozzuk, illetve majoránnával bedörzsöljük. 
  • A belsejében néhány cikk almát és hagymát helyezünk, majd sütőzacskóba tesszük és a maradék almával, hagymával kirakjuk. Citromlével lecsöpögtetjük, a zacskót bezárjuk, és alaposan megrázogatjuk. 
  • 200 fokos sütőben kb 50 percig sütjük, majd a sütőzacskót szétnyitjuk, és a csirkét további 15-20 percig pirítjuk 220 fokon. 
  • A mártáshoz a zsiradékon megpirítjuk a karikára vágott hagymát, és hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. Megborsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és addig pirítjuk, amíg a gomba leve elfő (zsírjára sütjük). Ekkor megsózzuk, felöntjük 1,5 dl vízzel, felforraljuk, majd a tűzről levéve összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a zabkorpával elkevert tejszínt, összeforraljuk, és ízlés szerint citromlével ízesítjük. 
  • A körethez a zöldségeket megpucoljuk, darabokra vágjuk, és egy párolóedényben, kevés sós víz hozzáadásával néhány percig pároljuk, hogy roppanós maradjon. Ezután sóval, borssal és oregánóval ízesítjük, illetve olajjal és balzsamecettel összekavarjuk. 
  • A csirkét egy nagy tálra rakjuk, köréhelyezzük a zöldségeket, és a forró gombamártással tálaljuk.
  • Tipp: A mártást készíthetjük turmixolás nélkül is, hogy a gombadarabok egyben maradjanak.

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehet! A tálalásod is nagyon tetszik, szép, hangulatos, már az ünnepekre készülve....