Egyszerűen elkészíthető, kiadós vasárnapi vagy ünnepi ebéd. Finom, egészséges, tápértékben gazdag étel, és ha a csirkét bőr nélkül fogyasztjuk, akkor a plussz kilók miatt sem kell aggódnunk.
A mártásnak nagyon intenzív gomba íze van ha turmixolva készítjük, sokkal enyhébb lesz a szósz, ha a gombadarabok épen maradnak.
Hozzávalók:
- 1 konyhakész csirke
 - 1 alma
 - 1 citrom
 - 2 kisebb fej hagyma
 - morzsolt majoránna
 - só, bors
 - sütőzacskó
 
A gombamártáshoz:
- 30 dkg gomba
 - 1 zöldhagyma (vagy 1 kisebb fej hagyma)
 - 2 cikk fokhagyma
 - 1,5 dl zsírszegény főzőtejszín (10%-os)
 - 1 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj
 - 1-2 evőkanál zabkorpa, kakukkfű
 - só, őrölt bors
 - ízlés szerint citromlé
 
A körethez:
- 80 dkg vegyes zöldség: brokkoli, sárgarépa, csemegekukorica, zöldborsó, zöldbab (lehet fagyasztott is)
 - 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
 - 1-2 teáskanál balzsamecet vagy citromlé
 - kevés szárított oregánó
 - só, őrölt bors
 
Elkészítése:
- A csirkét megmossuk, az almát és a hagymát meghámozzuk, majd cikkekre vágjuk. A citrom levét kicsavarjuk.
 - A csirke minden oldalát alaposan besózzuk és borsozzuk, illetve majoránnával bedörzsöljük.
 - A belsejében néhány cikk almát és hagymát helyezünk, majd sütőzacskóba tesszük és a maradék almával, hagymával kirakjuk. Citromlével lecsöpögtetjük, a zacskót bezárjuk, és alaposan megrázogatjuk.
 - 200 fokos sütőben kb 50 percig sütjük, majd a sütőzacskót szétnyitjuk, és a csirkét további 15-20 percig pirítjuk 220 fokon.
 - A mártáshoz a zsiradékon megpirítjuk a karikára vágott hagymát, és hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. Megborsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és addig pirítjuk, amíg a gomba leve elfő (zsírjára sütjük). Ekkor megsózzuk, felöntjük 1,5 dl vízzel, felforraljuk, majd a tűzről levéve összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a zabkorpával elkevert tejszínt, összeforraljuk, és ízlés szerint citromlével ízesítjük.
 - A körethez a zöldségeket megpucoljuk, darabokra vágjuk, és egy párolóedényben, kevés sós víz hozzáadásával néhány percig pároljuk, hogy roppanós maradjon. Ezután sóval, borssal és oregánóval ízesítjük, illetve olajjal és balzsamecettel összekavarjuk.
 - A csirkét egy nagy tálra rakjuk, köréhelyezzük a zöldségeket, és a forró gombamártással tálaljuk.
 - Tipp: A mártást készíthetjük turmixolás nélkül is, hogy a gombadarabok egyben maradjanak.
 

1 megjegyzés:
Nagyon finom lehet! A tálalásod is nagyon tetszik, szép, hangulatos, már az ünnepekre készülve....
Megjegyzés küldése