Egyszerűen elkészíthető, kiadós vasárnapi vagy ünnepi ebéd. Finom, egészséges, tápértékben gazdag étel, és ha a csirkét bőr nélkül fogyasztjuk, akkor a plussz kilók miatt sem kell aggódnunk.
A mártásnak nagyon intenzív gomba íze van ha turmixolva készítjük, sokkal enyhébb lesz a szósz, ha a gombadarabok épen maradnak.
Hozzávalók:
- 1 konyhakész csirke
- 1 alma
- 1 citrom
- 2 kisebb fej hagyma
- morzsolt majoránna
- só, bors
- sütőzacskó
A gombamártáshoz:
- 30 dkg gomba
- 1 zöldhagyma (vagy 1 kisebb fej hagyma)
- 2 cikk fokhagyma
- 1,5 dl zsírszegény főzőtejszín (10%-os)
- 1 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj
- 1-2 evőkanál zabkorpa, kakukkfű
- só, őrölt bors
- ízlés szerint citromlé
A körethez:
- 80 dkg vegyes zöldség: brokkoli, sárgarépa, csemegekukorica, zöldborsó, zöldbab (lehet fagyasztott is)
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1-2 teáskanál balzsamecet vagy citromlé
- kevés szárított oregánó
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- A csirkét megmossuk, az almát és a hagymát meghámozzuk, majd cikkekre vágjuk. A citrom levét kicsavarjuk.
- A csirke minden oldalát alaposan besózzuk és borsozzuk, illetve majoránnával bedörzsöljük.
- A belsejében néhány cikk almát és hagymát helyezünk, majd sütőzacskóba tesszük és a maradék almával, hagymával kirakjuk. Citromlével lecsöpögtetjük, a zacskót bezárjuk, és alaposan megrázogatjuk.
- 200 fokos sütőben kb 50 percig sütjük, majd a sütőzacskót szétnyitjuk, és a csirkét további 15-20 percig pirítjuk 220 fokon.
- A mártáshoz a zsiradékon megpirítjuk a karikára vágott hagymát, és hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. Megborsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és addig pirítjuk, amíg a gomba leve elfő (zsírjára sütjük). Ekkor megsózzuk, felöntjük 1,5 dl vízzel, felforraljuk, majd a tűzről levéve összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a zabkorpával elkevert tejszínt, összeforraljuk, és ízlés szerint citromlével ízesítjük.
- A körethez a zöldségeket megpucoljuk, darabokra vágjuk, és egy párolóedényben, kevés sós víz hozzáadásával néhány percig pároljuk, hogy roppanós maradjon. Ezután sóval, borssal és oregánóval ízesítjük, illetve olajjal és balzsamecettel összekavarjuk.
- A csirkét egy nagy tálra rakjuk, köréhelyezzük a zöldségeket, és a forró gombamártással tálaljuk.
- Tipp: A mártást készíthetjük turmixolás nélkül is, hogy a gombadarabok egyben maradjanak.
1 megjegyzés:
Nagyon finom lehet! A tálalásod is nagyon tetszik, szép, hangulatos, már az ünnepekre készülve....
Megjegyzés küldése