A zserbó az egyik legfinomabb sütemény szerintem, és nemcsak dióval, hanem mandulával készítve is igen finom tud lenni.
A férjem ötlete volt egyébként a marcipános zserbó, szerintem érdemes kipróbálni, isteni!
Hozzávalók:
- A tésztához: 
 - 50 dkg liszt
 - 1 tojás
 - 2 tojássárgája
 - 25 dkg margarin
 - 2 dl tej
 - 3 evőkanál cukor
 - 2 dkg élesztő
 - nagy csipet só
 - A töltelékhez:
 - 30 dkg mandula
 - 15 dkg porcukor
 - 1 teáskanál mandula aroma
 - kb 3-4 dl sárgabarack lekvár
 - A tetejére:
 - 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
 - 0,5 dl olaj
 - A tepsi kikenéséhez:
 - diónyi vaj vagy margarin
 - kevés liszt
 
Elkészítése:
- Az élesztőt a tejjel és 1 teáskanál cukorral összekavarjuk, majd konyharuhával letakarva felfuttatjuk (gyorskovász).
 - A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval, és a gyorskovásszal együtt összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
 - A mandulát megőröljük, és összekavarjuk a porcukorral, illetve a mandula aromával.
 - A hideg tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd egyenként vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Az első lapot vajjal kikent, liszttel megszórt közepes méretű tepsibe simítjuk, villával megszúrkáljuk, és barackdzsemmel vékonyan megkenjük. Megszórjuk a cukros mandula felével, majd beborítjuk a következő tésztalappal. Ezt is megszurkáljuk, megkenjük dzsemmel, és megszórjuk a maradék cukros mandulával.
 - Beborítjuk a következő tésztalappal, megszúrkáljuk, és 180 fokos sütőben kb 35 perc alatt megsütjük.
 - A csokoládét az olajjal mikróban, vagy vízgőz fölött felolvasztjuk, és a kihűlt sütemény tetejére öntjük.
 - Tipp: Ha készen vásárolt marcipánt használunk, akkor reszeljük a dzsemre.
 
És ha már zserbóról van szó, akkor ajánlom a túrós zserbót is, brutál finom!

6 megjegyzés:
Hát ez nagyon finom lehet! Nálunk is nagy kedvenc a zserbó.Ki fogom próbálni ezt a verzióját:))
A zserbó a világ egyik legfinomabb süteménye, nálam abszolút kedvenc! A marcipános zserbód pedig (szerintem) pillanatok alatt be fogja lopni magát a szívembe...és a receptes könyvembe:)
Böbe,ha ti is szeretitek a zserbót,akkor ez biztosan ízleni fog majd:)
Heti menük,készítsd el,mindenképp,mert olyan finom!:)
A hozzávalóknál nem láttam az élesztőt, aztán a leírásban már igen, a hozzávalóknál biztosan csak véletlenül maradt ki! Egyébként nagyon jó ötlet mandulával készítve, nagyon finom lehet! Recept mentve! :)
Hű,köszönöm,hogy szóltál,Hankka!Javítottam!
Imádom a zserbót, valamikor még a Vörösmarty cukrászdában ettem az elsőt. Azóta készítem. Isteni lehet marcipánnal, vinném is a receptet. Köszi!:))
Megjegyzés küldése