A zserbó az egyik legfinomabb sütemény szerintem, és nemcsak dióval, hanem mandulával készítve is igen finom tud lenni.
A férjem ötlete volt egyébként a marcipános zserbó, szerintem érdemes kipróbálni, isteni!
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 25 dkg margarin
- 2 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- nagy csipet só
- A töltelékhez:
- 30 dkg mandula
- 15 dkg porcukor
- 1 teáskanál mandula aroma
- kb 3-4 dl sárgabarack lekvár
- A tetejére:
- 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 0,5 dl olaj
- A tepsi kikenéséhez:
- diónyi vaj vagy margarin
- kevés liszt
Elkészítése:
- Az élesztőt a tejjel és 1 teáskanál cukorral összekavarjuk, majd konyharuhával letakarva felfuttatjuk (gyorskovász).
- A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval, és a gyorskovásszal együtt összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
- A mandulát megőröljük, és összekavarjuk a porcukorral, illetve a mandula aromával.
- A hideg tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd egyenként vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Az első lapot vajjal kikent, liszttel megszórt közepes méretű tepsibe simítjuk, villával megszúrkáljuk, és barackdzsemmel vékonyan megkenjük. Megszórjuk a cukros mandula felével, majd beborítjuk a következő tésztalappal. Ezt is megszurkáljuk, megkenjük dzsemmel, és megszórjuk a maradék cukros mandulával.
- Beborítjuk a következő tésztalappal, megszúrkáljuk, és 180 fokos sütőben kb 35 perc alatt megsütjük.
- A csokoládét az olajjal mikróban, vagy vízgőz fölött felolvasztjuk, és a kihűlt sütemény tetejére öntjük.
- Tipp: Ha készen vásárolt marcipánt használunk, akkor reszeljük a dzsemre.
És ha már zserbóról van szó, akkor ajánlom a túrós zserbót is, brutál finom!
6 megjegyzés:
Hát ez nagyon finom lehet! Nálunk is nagy kedvenc a zserbó.Ki fogom próbálni ezt a verzióját:))
A zserbó a világ egyik legfinomabb süteménye, nálam abszolút kedvenc! A marcipános zserbód pedig (szerintem) pillanatok alatt be fogja lopni magát a szívembe...és a receptes könyvembe:)
Böbe,ha ti is szeretitek a zserbót,akkor ez biztosan ízleni fog majd:)
Heti menük,készítsd el,mindenképp,mert olyan finom!:)
A hozzávalóknál nem láttam az élesztőt, aztán a leírásban már igen, a hozzávalóknál biztosan csak véletlenül maradt ki! Egyébként nagyon jó ötlet mandulával készítve, nagyon finom lehet! Recept mentve! :)
Hű,köszönöm,hogy szóltál,Hankka!Javítottam!
Imádom a zserbót, valamikor még a Vörösmarty cukrászdában ettem az elsőt. Azóta készítem. Isteni lehet marcipánnal, vinném is a receptet. Köszi!:))
Megjegyzés küldése