Gyors desszert hétköznapokra :)
Hozzávalók 6 személyre:
- 5 dkg liszt
- 2 dkg étkezési keményítő
- 3 tojás
- 5 dkg folyékony vaj
- 6 dkg
cukor
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 25 dkg ricotta
- 7 dkg
porcukor
- 5 dkg meggy
- 5 dkg étcsokoládé darabokra tördelve, vagy
lereszelve
- fél citrom reszelt héja
- fél narancs reszelt héja
- 2
evőkanál frissen facsart narancslé
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál zselatinpor
- porcukor
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk.
Mixerrel fehéredésig kavarjuk a tojássárgáját a fele cukorral,
a másik felével pedig kemény habbá verjük a tojásfehérjét.
Egyharmadát a tojássárgájához kavarjuk.
A lisztet meg a keményítőt
belekavarjuk, majd a vajat lassan belecsurgatjuk, folytonosan
kavargatva.
Végül óvatosan, hogy ne törjön
össze, a tojáshabot beleforgatjuk.
A tésztát egy 3x20 cm-es,
sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben,
8-10 perc alatt megsütjük.
Még melegen egy tiszta
konyharuhára borítjuk, melyet előtte egy kevés liszttel szórtunk
meg. A sütőpapírt lehúzzuk.
Keskenyebb végétől szorosan
felcsavarjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez a hozzávalókat
(a narancslé, meg a zselatin kivételével) egy tálban kikavarjuk.
A narancslevet a zselatinnal egy kis edénykében összekavarjuk,
majd lassú tüzön, kavargatva, felmelegítjük, vigyázva, hogy ne
legyen forrtó. A krémhez kavarjuk.
Kitekerjük a piskótát, és
egyenletesen megkenjük a krémmel.
Óvatosan felcsavarjuk, és
legalább 2 órán át hűtőszerkényben pihentetjük.
Végül a piskótaroládot 6
egyforma darabra felvágjuk, és porcukorral megszórva kínáljuk.
Megj: A ricotta egy tejtermék, melyet
a sajtkészítés során megmaradt savóból készítenek. Íze és
jellege leginkább az ordához hasonlítható. Édesen és sósan
egyaránt felhasználható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése