Nagyon szeretjük a halat, ám nem minden formában, és nem is minden fajtát. Jó helyzetben vagyunk, mert friss pisztráng mindig elérhető a környékünkön, és lazac is kapható jviszonyla jó minőségben.
Igyekszem heti egyszer halat varászolni az asztalunkra, most egy része levesben végezte.
Hozzávalók 6 személyre:
- 80 dkg krumpli
- 1 szárzeller
- 1 kisebb sárgarépa
- 25 dkg pisztráng
- 1 kisebb lazacfilé
- 12 garnélarák (fagyasztott)
- 17 dkg vaj
- 1 citrom
- 4 evőkanál petrezselyemzöld
- 3 szelet kenyér
- 2 cikk fokhagyma
- 2 dl fehérbor
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 babérlevél
- 2 evőkanál házi ételízesítő
- só, őrölt bors, kakukkfű
Elkészítése:
- A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, és kockára vágjuk.
- A hagymát, meg a fokhagymát apróra vágva, egy edényben, 2 dkg vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a répát, a morzsolt kakukkfüvet, a babérlevelet, meg a zellert, kavargatva megpirítjuk, majd borral felöntjük, és 4-5 percig forraljuk.
- Ezután a krumplit is hozzáadjuk, majd 1,5 l vízzel felöntjük, és kb 15 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. A főzés vége felé belekavarjuk az ételízesítőt, majd a tűzről levéve, összeturmixoljuk (a babérlevelet szedjük ki).
- Közben a halakat megmossuk, és kb 3 dl ételízesítős vízben, a garnélával együtt 3-4 percig főzzük, majd kiszedjük, és a halakat darabokra szedjük.
- Ha a leves túl sűrű, hígítsuk a halak főzőlevével. Sóval, borssal, citromlével ízestjük.
- Egy serpenyőben felhevítjük a maradék vajat (15 dkg), majd ropogósra sütjük rajta a kokcára vágott kenyérdarabokat. A végén sóval megszórjuk, kevés citromlével meglocsoljuk.
- A levest forrón tálaljuk, a tetejére haldarabokta, garnélát, ropogós kenyérkockát, illetve apróra vágott petrezselymet szórunk. A serpenyőből visszamaradt vajjal meglocsoljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése