2016. november 28., hétfő

Gyömbéres édesburgonya kenyér



Az édesburgonyát nagy szeretettel használom a konyhámban, szinte bármi, amit belőle készítettem, nagyon szerettük. Süteményben is verhetetlen, ezúttal kiderült, legalábbis ami a sütőtököt, meg a répát illeti sütikben, az édesburgonya szerintem sokkal finomabb.
Egy ideális sütemény számunkra, minden jó szempont kipipálva, úgymind:
- nagyon finom
- egészséges
- tápláló
- diétába illeszthető
- gyors és könnyű elkészíteni
- cukorbetegek is fogyaszthatják

Csak ajánlani tudom.

Hozzávalók:

  • 40 dkg édesburgonya (2 nagy darab gumó)
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 3 tojás
  • 1 dl kókusztej (én most kefírt használtam)
  • 3 evőkanál kókuszzsír (olvasztva)
  • 2 csapott evőkanál természetes édesítőszer (ezt használtam) - helyette 12 dkg eritrit, vagy más, természetes édesítő 
  • 1 teáskanál gyömbérpor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • csipetnyi só
Elkészítése:

  • Megmossuk az édesburgonyát, majd héjastól, tepsire téve 180 fokos sütőben 50-60 perc alatt megsütjük. Miutén kihűlt, meghámozzuk, és lereszeljük (előző nap is el lehet végezni ezt a műveletet).
  • Az egész tojásokat az édesítővel nagyon habosra, világosra verjük mixerrel.
  • Hozzáadjuk a kókusztejet, a kókuszzsírt, a vaníliát, meg az édesburgonyát. Összekavarjuk, majd a szódabikarbónával, sóval, meg gyömbérrel elkevert lisztet is beleforgatjuk.
  • Egy sütőpapírral bélelt kalácsformába simítjuk a tészttá, és 160 fokos sütőben, 45-60 percig sütjük (tápróbáig!). Időközben célszerű sütőpapírral letakarni, ha túlságosan pirulna.
  • Szeletekre vágva reggelire, uzsonnára, tízóraira, vagy vacsorára kiváló egészséges, és diétás sütemény.

Nincsenek megjegyzések: