Azon sütemények egyike, mely nekem a legjobban tetszik, A szememnek is nagyon tetszetős, de ízre is elégedett vagyok, nagyon-nagyon finom!
Éppen céklát tettem el télire, és néhány csepp céklalétől is szép élénk rózsaszín lett a mázam :)
Éppen céklát tettem el télire, és néhány csepp céklalétől is szép élénk rózsaszín lett a mázam :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 40 dkg puha vaj
- 25 dkg barnacukor
- 15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 15 dkg apróra tördelt dió
- 4 tojás
- 4 evőkanál méz
- 1 teáskanál rumaroma
- 1-1 teáskanál sütőpor és szódabikarbóna
- 1-1 teáskanál őrölt fahéj, gyömbérpor és szegfűszeg
- csipetnyi só
- 15-20 dkg birsalma lekvár (ennek hiányában sárgabarack lekvár)
A mázhoz:
- 25 dkg porcukor (átszitálva)
- 0,5 tojásfehérje
- 1 evőkanál céklalé
Elkészítése:
- Egy 29x29 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral (nagyobb tepsit is használhatunk, de akkor az arra helyezett sütőpapírt jelöljük be 29x29 cm nagyságúra).
- A csokoládét apróra tördeljük, és mikróban felolvasztjuk úgy, hogy közben kivesszük, megkavarjuk, majd újra melegeítjük, és kavarjuk. Amikor felolvadt, félretesszük.
- A puha vajat a cukorral, meg a mézzel mixerrel felhabosítjuk (2-3 perc).
- A tojásokat, az olvasztott csokoládét, meg a rumot belekavarjuk szintén mixerrel.
- Egy tálban összekavarjuk a lisztet sótőporral, szódabikarbónával, dióval, sóval, illetve fűszerekkel. Ezután a masszához kavarjuk (egy eléggé kemény masszát kapunk).
- A felét a sütőpapírra simítjuk egyenletesen, és 180 fokos sütőben, 12-15 perc alatt megsütjük. A maradék tésztával ugyanígy járunk el.
- Amikor kihűltek, vékonyan megkenjük lekvárral, és üsszeborítjuk.
- A mázhot a hozzávalókat jól kikavarjuk, és ha túl vastag lenne, adunk még hozzá kevés tojásfehérjét. A máznak enyhén folyósnak, de nem túl vastagnak kell lennie. Ha túlságosan hígra készítjük, akkor lefolyik majd, ezért óvatosan bánjunk a tojással.
- Végül a mázat elsimítjuk a sütemény tetején, és hagyjuk megdermedni, majd kockára vágjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése