2016. november 5., szombat

Csokis-diós mézes kocka


Azon sütemények egyike, mely nekem a legjobban tetszik, A szememnek is nagyon tetszetős, de ízre is elégedett vagyok, nagyon-nagyon finom!
Éppen céklát tettem el télire, és néhány csepp céklalétől is szép élénk rózsaszín lett a mázam :)

Hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt
  • 40 dkg puha vaj
  • 25 dkg barnacukor 
  • 15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 15 dkg apróra tördelt dió
  •  4 tojás
  • 4 evőkanál méz
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 1-1 teáskanál sütőpor és szódabikarbóna
  • 1-1 teáskanál őrölt fahéj, gyömbérpor és szegfűszeg
  • csipetnyi só
  • 15-20 dkg birsalma lekvár (ennek hiányában sárgabarack lekvár)


A mázhoz: 

  • 25 dkg porcukor (átszitálva)
  • 0,5 tojásfehérje 
  • 1 evőkanál céklalé


Elkészítése: 

  • Egy 29x29 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral (nagyobb tepsit is használhatunk, de akkor az arra helyezett sütőpapírt jelöljük be 29x29 cm nagyságúra).
  • A csokoládét apróra tördeljük, és mikróban felolvasztjuk úgy, hogy közben kivesszük, megkavarjuk, majd újra melegeítjük, és kavarjuk. Amikor felolvadt, félretesszük. 
  • A puha vajat a cukorral, meg a mézzel mixerrel felhabosítjuk (2-3 perc). 
  • A tojásokat, az olvasztott csokoládét, meg a rumot belekavarjuk szintén mixerrel. 
  • Egy tálban összekavarjuk a lisztet sótőporral, szódabikarbónával, dióval, sóval, illetve fűszerekkel. Ezután a masszához kavarjuk (egy eléggé kemény masszát kapunk). 
  • A felét a sütőpapírra simítjuk egyenletesen, és 180 fokos sütőben, 12-15 perc alatt megsütjük. A maradék tésztával ugyanígy járunk el. 
  • Amikor kihűltek, vékonyan megkenjük lekvárral, és üsszeborítjuk. 
  • A mázhot a hozzávalókat jól kikavarjuk, és ha túl vastag lenne, adunk még hozzá kevés tojásfehérjét. A máznak enyhén folyósnak, de nem túl vastagnak kell lennie. Ha túlságosan hígra készítjük, akkor lefolyik majd, ezért óvatosan bánjunk a tojással. 
  • Végül a mázat elsimítjuk a sütemény tetején, és hagyjuk megdermedni, majd kockára vágjuk.  

Nincsenek megjegyzések: