2016. szeptember 28., szerda

Cékla-burger



Hozzávalók 4 személyre:

A hamburger zsemléhez:

  • 50 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 60 ml tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojássárgája
  • 1-1 evőkanál szezámmag és mák a tetejére
A cékla fasírthoz:
  • 25 dkg cékla (hámozva)
  • 6 dkg zabpehely
  • 6 dkg fetasajt (kecskesajtot használtam)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál zsálya vagy kakukkfű
  • 1 cikk fokhagyma
  • olaj a sütéshez
  • só, őrölt bors
A feltéthez:
  • 8 dkg majonéz
  • 1 lilahagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • uborka
  • 4 salátlevél

Elkészítése:

  • A céklát meghámozzuk, félbe vágjuk, majd vízben 30 percig főzzük.
  • A zsemléhez a lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Mélyedést készítünk a közepébe, majd beleöntünk 50 ml langyos tejet, és 150 ml langyos vizet. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. Ezután az egészet összegyúrjuk (a tojás kivételével), néhány percig dagasztjuk, amíg a tészta szép sima, hólyagos lesz. Letakarva 30 percig kelesztjük.
  • Közben a céklafasírthoz a hagymát meghámozzuk, félbe vágjuk, és a céklával, a fokhagymával, meg a zabpehellyel együtt késes aprítóban összedolgozzuk (ennek hiányban ledaráljuk). Ezután a sajtot, a tojást, meg a fűszert is hozzáadjuk, összedolgozzuk. 
  • Sózzuk, borsozzuk, majd a masszából, forró olajozott serpenyőbe egyszerre négy kupacot rakunk, melyek tetejét kanállal ellapogatjuk. Mindkét oldalát megsütjük.
  • A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk egyenként zsemlévé formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tetejét kilapogtjuk, és 20 percig kelesztjük.
  • Ezután a maradék tejjel elevert tojássárgájával lekenjük, szezámmaggal, mákkal megszórjuk, amjd 200 fokos sütőben, kb 20 perc alatt megsütjük.
  • A zsemlét kettévágjuk, majd fokhagymás majonézzel, salátával, karikára vágott hagymával és uborkával megtöltjük.
Tipp: Vékonyra szelt sajtot is tehetünk a hamburgerbe.

Nincsenek megjegyzések: