Hozzávalók 4 személyre:
A hamburger zsemléhez:
- 50 dkg liszt
- 7,5 dkg vaj
- 60 ml tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 tojássárgája
- 1-1 evőkanál szezámmag és mák a tetejére
A cékla fasírthoz:
- 25 dkg cékla (hámozva)
- 6 dkg zabpehely
- 6 dkg fetasajt (kecskesajtot használtam)
- 1 vöröshagyma
- 1 tojás
- 1 evőkanál zsálya vagy kakukkfű
- 1 cikk fokhagyma
- olaj a sütéshez
- só, őrölt bors
A feltéthez:
- 8 dkg majonéz
- 1 lilahagyma
- 1 cikk fokhagyma
- uborka
- 4 salátlevél
Elkészítése:
- A céklát meghámozzuk, félbe vágjuk, majd vízben 30 percig főzzük.
- A zsemléhez a lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Mélyedést készítünk a közepébe, majd beleöntünk 50 ml langyos tejet, és 150 ml langyos vizet. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. Ezután az egészet összegyúrjuk (a tojás kivételével), néhány percig dagasztjuk, amíg a tészta szép sima, hólyagos lesz. Letakarva 30 percig kelesztjük.
- Közben a céklafasírthoz a hagymát meghámozzuk, félbe vágjuk, és a céklával, a fokhagymával, meg a zabpehellyel együtt késes aprítóban összedolgozzuk (ennek hiányban ledaráljuk). Ezután a sajtot, a tojást, meg a fűszert is hozzáadjuk, összedolgozzuk.
- Sózzuk, borsozzuk, majd a masszából, forró olajozott serpenyőbe egyszerre négy kupacot rakunk, melyek tetejét kanállal ellapogatjuk. Mindkét oldalát megsütjük.
- A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk egyenként zsemlévé formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tetejét kilapogtjuk, és 20 percig kelesztjük.
- Ezután a maradék tejjel elevert tojássárgájával lekenjük, szezámmaggal, mákkal megszórjuk, amjd 200 fokos sütőben, kb 20 perc alatt megsütjük.
- A zsemlét kettévágjuk, majd fokhagymás majonézzel, salátával, karikára vágott hagymával és uborkával megtöltjük.
Tipp: Vékonyra szelt sajtot is tehetünk a hamburgerbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése