2016. szeptember 11., vasárnap

Rózsaszínű krumplileves gombás pirítóssal




Hozzávalók: 
  • 30 dkg krumpli
  • 2 lilahagyma
  • 3 dl céklalé
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • só, őrölt bors
  • néhány szál metélőhagyma


A gombás pirítóshoz: 
  • 30 dkg vegyes erdei gomba (ennek hiányában készülhet csiperkegombával is)
  • 15 dkg natúr sajtkrém
  • 1 lilahagyma 
  • 4 szelet kenyér 
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj 
  • 1 evőkanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • só, őrölt bors


Elkészítése: 

  • Az erdei gombát alaposan megmossuk (pl tiszta szivaccsal megsúroljuk), és 5 percre forró vízbe helyezzük. Ezután leszűrjük. 
  • Egy fazékban, felforrósított olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a hámozott, és kockára vágott krumplit, lepirítjuk, majd felöntjük céklalével, illetve 0,5 l ételízesítős vízzel. Fedő alatt puhára főzzük, majd az egészet összeturmixoljuk. 
  • Tejszínnel dúsítjuk, sóval, borssal ízesítjük, és felforraljuk. 
  • Serpenyőben, vaj-olaj keveréken megdinszteljük az apróra vágott hagymát, a balzsamecettel összeforraljuk, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, és 5 perc alatt megpároljuk. Sóval, borssal, és kakukkfűvel ízesítjük. 
  • Miután kihűlt, sajtkrémmel összeavarjuk, és pirítós kenyérre halmozzuk. 
  • A forró, céklás krumplileves mellé kínáljuk, melyet kevés, apróra vágott metélőhagymával szórunk meg.

Nincsenek megjegyzések: