Liszt nélkül először készítek kenyeret, és sajnos, így elsőre, nem nagyon jött be :) Az íze tetszik, s tudom, hogy érdemesebb lenne ilyent fogyasztani, de egyelőre nekem túl idegen. Nem mondom, hogy néha megenném, de kenyér helyett soha. Mivel nagyon tömör, íntenzív kenyér, ezért a következőt tettem: 2 szeletenként zacskóba tettem, majd fagyóba, így amikor kell, megvan reggelire a diétás kenyér - sovány túróval, zöldségkrémekkel, csicseri pástétommal, avokádókrémmel stb.
Hozzávalók:
- 15 dkg mandula
- 15 dkg szezámmag
- 10 dkg lenmag
- 5 dkg lenmagliszt
- 3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
- kb 3 dl víz
- 1,5 teákanál tengeri só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítése:
- A magokat finomra őröljük (pl blenderrel, vagy kávédarálóval). Én a mandulát először késes aprítóban, majd végül blenderben (turmix) őröltem finomra (egyébként a mákot, meg a cukrot is ezzel szoktam), a másik két magot pedig direkt blenderben.
- Minden hozzávalót összekavarunk egy tálban, a vizet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg a massza szépen összeáll.
- Ezután 15 percig pihentetjük, majd hosszúkóra formázzuk, és sütőpapírral bélelet kalácsformába helyezzük.
- 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük. A sütési idő függ a kenyér formájától, pl hogy milyen magasra formáztuk. Akkor jó, ha kívül kemény és enyhén pirult.
- Teljes kihűlés után szeletelhető.
Megj: Ez a kenyér gabonaliszt nélkül
készül, ezért gluténmentes.
3 megjegyzés:
Ma elfogom kesziteni, tokeltes recept
Hát, ez így elhiszem, hoyg túl tömény, furcsa. Én is csináltam egy maglisztes kenyeret, az viszont szinte normál kenyér állagú volt, még István is szívesen ette. Egy kicsit több alapanyag kell hozzá, és persze, nagyon nem is olcsó, rendszeresen én sem tudom megengedni magamnak. A receptjét Itt találod meg, ha netán mégis érdekelne: http://trollakonyhamban.blogspot.ro/2015/05/komenyes-barna-kenyer-paleo.html Én nem köményesen, hanem natúran csináltam.
Se ve exquisito este pan saludable debo prepararlo muy pronto,muy buena receta,abrazos
Megjegyzés küldése