Bár a diót ízében nem nagyon érezni, a kenyér tápértéke mindenképp jóval magasabb a diónak köszönhetően. Nagyon ízletes, illatos, igazán jó bélzetű, nem túl tömör, egészséges házi kenyérke,
Itt a fotón még meleg, amikor felvágtam.
Hozzávalók:
- 25 dkg kenyérliszt (650-es)
- 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 12 dkg dióbél
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1,5 teáskanál tengeri só
- 1 teáskanál sötét nádcukor
- 10 g szárított élesztő
- 3,2-3,3 dl víz
Elkészítése:
- A diót felaprítjuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
- A kétféle lisztet egy tálba mérjük, a többi hozzávalót is beletesszük.
- Összegyúrjuk, majd addig dagasztjuk, amíg a tészta szép sima, hólyagos lesz (a munkát dagasztógép is végezheti).
- Langyos helyen, konyharuhával letakarva, a tésztát a duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
- Ezután enyhén lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, gömbölyűre formázzuk.
- A tetejét zsilett pengével tetszés szerint bevagdossuk (én kockásra mintáztam).
- További 20 percig kelni hagyjuk, amíg a kenyér a duplájára nő.
- 180 fokos sütőben, 35 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése