2016. március 26., szombat

Zöld citromos csirkecomb édesburgonya pürével, zöldhagymával


Egy nagyon érdekes, kellemes ízvilágú étel, igazi ínyencség. Nekünk nagyon ízlett, ajánlom mindenkinek, aki laktató egészséges ételt szeretne enni, ízgalmas összeállításban.


Hozzávalók:

  • 1,5 kg csirke alsócomb
  • 2 zöld citrom (lime)
  • 2 csilipaprika
  • 0,5 dkg gyömbér (vagy 1 teáskanál gyömbérpor)
  • 4 cikk fokhagyma
  • 1 teáskanál fekete szemes bors
  • 15 dkg méz
  • 0,8 dl szójaszósz
  • 0,75 dl száraz sherry (elmaradhat)
  • 1 teáskanál szezámolaj
Az édesburgonya püréhez:

  • 1 kg édesburgonya
  • 1 kötés zöldhagyma (3-4 szál)
  • 1 zöld citrom
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A csirkecombok bőrét lehúzzuk, a húst megmossuk, majd egy nagyobb tálban összekavarjuk a következőkkel: 2 citrom levével, héjastól szeletekre vágott gyömbérrel, apróra vágott csilivel (a magokat szedjük ki), reszelt fokhagymával, mozsárban összezúzott fekete borssal, mézzel, szójaszósszal, szezámaolajjal, és sherryvel. Alaposan összedolgozzuk, majd az edényt fóliával letakarjuk, és 4 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
  • Az édesburgonyát megmossuk, majd sütőpapíros tepsire helyezzük, és 200 fokos sütüben, kb 45 perc alatt megsütjük.Ezután a héjából kinyomjuk, majd egy tálban a citrom levével, és 4 evőkanál olajjal összekavarjuk, pürésítjük. Sóval és borssal fűszerezzük.
  • A húst egy tepsibe, vagy tűzálló edénybe helyezzük a páclével együtt, és 180 fokos sütőben, 35-40 perc alatt megsütjük. Közben többször forgassuk át, hogy a páclé mindenütt befedje.
  • Tálalás előtt a zöldhagymát megmossuk, ferdén hosszabb darabokra vágjuk, és 2 evőkanál olajon kissé megpirítjuk.
  • Az édesburgonya pürét alaposan megszórjuk petrezselyemzölddel, zöldhagymával, és a hús mellé kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: