A nyáron lefagyasztott meggy igazi felüdülés ilyenkor, télen :) Ez egy hagyományos meggyes pite, rengeteg gyümölccsel, ahogy illik. Mi nagyon szeretjük.
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 1 dl tejföl
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 80 dkg-1 kg magozott meggy (fagyasztott)
- 25 dkg cukor
- 10 dkg őrölt dió
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál vanília aroma
- zsemlemorzsa
A tetejére: 2 evőkanál durvára tört dió,
1 tojásfehérje
Elkészítése:
- A meggyet szogahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
- A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két egyenlő részre osztjuk, és külön-külön kör alakúra kinyújtjuk.
- A töltelékhez összekavarjuk a meggyet cukorral, dióval, fahéjjal, és vaníliával.
- Az első tésztalappal kibélelünk egy piteformát (vagy egy kör alakú tortaformát) úgy, hogy az oldalára is jusson tészta. Villával megszúrkáljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és a tölteléket egyenletesen beleszórjuk. A másik tésztalapot ráhelyezzük, a széleit pedig alányomkodjuk, ráigazítjuk forma oldalára.
- Megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk dióval, majd 200 fokos sütőben, kb 40 perc alatt pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése