2014. július 1., kedd

Diós panírban sült camembert mentás áfonyaszósszal



Ismét terítékre került egyik kedvenc ízkombinációm: sajt-dió-gyümölcs-menta. Mondhatom, mennyei ez az étel, abbahagyhatatlan.

Hozzávalók (2-3 személyre):

  • 2 camembert sajt
  • 5 dkg őrölt dió
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dkg liszt
  • 2 tojás
  • a sütéshez: olaj
  • a tálaláshoz: friss mentalevelek
Az áfonyaszószhoz:
  • 10 dkg fekete áfonya
  • (nyírfa)cukor ízlés szerint - kb 1 evőkanálnyi
  • 1 evőkanál apróra vágott menta
  • 1-2 evőkanál natúr joghurt
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1-2 teáskanál citromlé (szintén ízlés szerint)
  • csipetnyi só 

Elkészítése:

  • A szószhoz az áfonyát egy edénykébe szórjuk, majd 0,5 dl vízzel, és a cukorral együtt felforraljuk, 1-2 percig főzzük.
  • Levesszük a tűzről, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a joghurttal elkevert keményítőt, és sóval, citromlével ízesítjük.
  • Ezután kavargatva összeforraljuk, amíg kissé besűrűsödik. Apróra vágott mentát kavarunk hozzá.
  • Az enyhén megsózott tojásokat villával elkeverjük egy tálban, a diót pedig összekazvarjuk egy másik tálban. A harmadik tálba lisztet öntünk.
  • A sajtot először lisztbe, majd tojásba, végül pedig a diós morzsába forgatjuk. A műveletet megismételjük, mindig vigyázva arra, hogy a panír mindenhol alaposan befedje a sajtot, kézzel mindig jól nyomkodjuk rá a morzsát.
  • Miután a sajtokat duplán bepaníroztuk, forró, bő olajban 1-2 perc alatt szép pirosra sütjük. Vigyázni kell, mert a dió hamar megég, ha túlsütjük.
  • A sajtot a mártással azonnal tálaljuk, különben gyorsan megkeményedik, és nem lesz folyós a belseje. Mentalevelekkel díszítjük.
  • Rizsköret illik mellé, mi salátával fogyasztottuk. 

Nincsenek megjegyzések: