Ez egy igazi régi, hagyományos almás tészta recept, amit szokás szerint házizsírral érdemes készíteni. Jó nagy adag, ezért igen kiadós, de annyira finom, hogy még így is gyorsan elfogy.
Azt hiszem, egész életemben ugyanígy sütöttem, és soha nem is változtatok rajta, mert mindenki kedvence :)
Hozzávalók:
- A tésztához: 70 dkg liszt + egy kevés a tepsi szórásához, 30 dkg vaj (vagy 25 dkg zsír) + egy diónyi a tepsi kikenéséhez, , 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 dl tej, 2,5 dkg élesztő; a töltelékhez: 2 kg savanykás, lédús alma (tisztán mérve), 20-30 dkg cukor (az alma édességétől függően), 2 teáskanál fahéj, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 1-2 evőkanálnyi porcukor a sütemény tetejére.
Elkészítése:
- Az almát alaposan megmossuk, a magházat eltávolítjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük (konyhai robot késes aprítójában sokkal egyszerűbb). Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, összekavarjuk, és állni hagyjuk.
- A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük 1 teáskanálnyi cukorral, és az élesztővel, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen felfuttatjuk.
- A lisztet a vajjal, a tojással, a cukorral, meg az élesztős tejjel gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk.
- Két felé osztjuk a tésztát, az egyik felét lisztezett felületen nagy tepsi méretűre nyújtjuk, majd vajjal megkent, liszttel megszórt teosieb simítjuk. Megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával.
- Az almatölteléket kézzel kinyomkodjuk, egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején, ezt is megszórjuk zsemlemorzsával.
- Kinyújtjuk a tészta másik felét, a tepsiben lévő töltelékre simítjuk, villával megszúrkáljuk, és 180 fokos sütőben kb 30 percig sütjük (amíg a teteje pirulni kezd).
- Miután langyosra hűlt, négyzetekre szeletelve, porcukorral megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése