2014. május 6., kedd

Zöldséges-vargányás barnarizs



Ezt az ételt leginkább a citromhéj üde zamata varázsolta ennyire ízletessé, na meg a tavalyi szárított vargányának is nagyban szerepe van a dologban. A barnarizs már eleve nagyon tápláló, és egészséges, ennyi zöldséggel felturbózva pedig, egyenesen maga a csoda :)

Hozzávalók (2 személyre):

  • 15 dkg barna rizs
  • 15 dkg brokkoli (lehet fagyasztott is)
  • 7 dkg kukorica (fagyasztott)
  • 4 evőkanál szárított vargánya (medvegomba)
  • 1 sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1/2 evőkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj)
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • fél citrom reszelt héja
  • 1-2 evőkanál balzsamecet (esetleg citromlé)
  • só, őrölt bors
  • petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítése:

  • Apróra vágjuk a hagymát, a kókuszzszíron megpirítjuk, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd az átmosott rizset. Egy keveset kavargatjuk, hogy a rizs is enyhén megpiruljon.
  • Ezután felöntjük kb 9 dl vízzel, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, a víz pedig elfőtt (ha szükséges, pótoljuk a vizet. A barnarizs főzési ideje nagyon sokáig tart, legalább egy óra.
  • Ezalatt a szárított gombát 10 percre forró vízbe áztatjuk, majd néhány perc alatt puhára főzzük.
  • Párolóedényben a rózsáira szedett brokkolit rövid ideig pároljuk, éppen csak addig, amíg roppanós marad, a színe pedig szép zöld. Párolóedény hiányában, enyhén sós vízben főzzük.
  • Kevés vízben a fagyasztott kukoricát kb 5 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
  • Mielőtt a rizs teljesen megfőne, az utolsó percekben hozzákavarjuk a megpucolt, zöldséghámozóval vékony hasábokra vágott répát, a kukoricát, a gombát, meg a brokkolit.
  • Ízesítjük szójaszósszal, borssal, reszelt citromhéjjal, balzsamecettel, illetve ha szüksges, megsózzuk (a szójaszósz is sós!).
  • Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemzölddel.

Nincsenek megjegyzések: