A gyermekek alig győzték enni, annyira ízlett nekik :) Nálunk mindenki orda és eper rajongó, így amikor csak lehet, gyakran fogyasztjuk mindkettőt, és néha készítek is belőlük valamit. Az orda szerintem frissen a legfinomabb, paradicsommal és csilivel. Ha egy nap 24 órából állna, vagy belőlem kettő lenne, állandóan ordás vagy epres valamit készítenék.
A kettő együtt pedig..hát királyság!
Hozzávalók:
A piskótához:
- 7 tojás
- 4 evőkanál nyírfacukor
- 4 evőkanál liszt
- 3 evőkanál teljes kiörlésű liszt
Az epres-ordás krémhez:
- 40 dkg friss orda
- 30 dkg eper + 4-5 szem a díszítéshez
- 10 dkg nyírfacukor (xilit)
- 1-2 evőkanál citromlé (ez függ az orda édességétől, illetve az eper savanyússágától)
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítése:
- A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákavarjuk a tojássárgáját, majd a kétféle lisztet.
- A masszát sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb 12 perc alatt megsütjük.
- Még melegen lisztezett konyharuhára borítjuk, felcsavarjuk, és teljesen kihűtjük.
- A krémhez az epret megmossuk, és összeturmixoljuk. Maradhat kicsit rusztikus, nem kell teljesen simára mixelni.
- Hozzáadjuk az ordát, meg a többi hozzávalót, és mixerrel ezt is krém állagúra pürésítjük.
- A kihűlt piskótát kicsavarjuk a konyharuhából, majd megkenjük krémmel, nem túl vastagon. Egy részét meghagyjuk, mert kívül ezzel kell majd bekenni.
- A tekercset felcsavarjuk, kívül megkenjük a maradék ordakrémmel, és tetszés szerint rózsákat is nyomhatunk a tetejére, egy nyomózsák segítségével.
- Egy órára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy a sütemény összeálljon, majd tálaláskor eperdarabokkal, citromfűvel, vagy mentával díszítjük.
Megj: Az orda nagyon romlékony, ezért már aznap, vagy másnap fel kell használni, és mindig nagyon frissen vásárolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése