2014. május 2., péntek

Epres vaníliakrém tojáshabbal (reform)


Egy kis édesség, a madártejhez hasonló, ízében legalábbis, mert állagra sűrű, sodó jellegű. Nyírfacukorral édesítve egészséges, és nem hízlal, az eper pedig üdévé varázsolja ezt a desszertet.
A gyerekek imádják!

Hozzávalók:

  • 500 g eper
  • 280 g nyírfacukor
  • 300 ml zsírszegény tej
  • 100 ml zsírszegény főzőtejszín
  • 5 tojás
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • csipetnyi só

Elkészítése:

  • A tojások sárgáját 80 g cukorral kikavarjuk, felöntjük tejjel, és tejszínnel, majd főni tesszük.
  • Hozzáadjuk a vaníliát, és állandóan kavargatva, lassú tüzön addig melegítjük, amíg enyhén besűrűsödik. Ha felforraljuk, a tojás összecsomósodik!
  • Rögtön levesszük a tűzről, és félretesszük hűlni.
  • A tojásfehéjéből egy csipet sóval habot verünk, majd lassan hozzáadagolunk 10 dkg cukrot, és kemény habbá verjük.
  • Egy 2 liter vizet forralunk 10 dkg cukorral. Amikor felforrt, a lángot takarékra vesszük, két evőkanál segítségével a habból galuskákat formázunk, a vízbe csúsztatjuk, majd 3-4 percig pároljuk. Ezután szűrőkanállal egy tálra szedjük.
  • Az epret megmossuk, megpucoljuk, és 10 dkg cukorral pürésítjük.
  • Tálalás: a krémből öntünk egy tálra, rákanalazunk kevés eperpürét, és ráhelyezünk néhány habgaluskát.

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Fincsi lehet!