2014. május 21., szerda

Csokoládéhabos mogyorótorta


Sogórnőmnek készítettem ezt a nagyon finom tortát, a születésnapjára. Külsőre kissé laza, bohém, akárcsak az, akinek készült :)
Liszt nem szükséges hozzá, viszonylag tömör torta, gyümölccsel kiegészítve az igazi szerintem. Nagyon-nagyon finom, remélem a fázisfotók láttán mások is kedvet kapnak hozzá.
Sokan ettünk belőle, s bár tömör, gyorsan fogyott. Valaki azt mondta, régen evett ennyire finomat :)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 60 dkg mogyoró 
  • 40 dkg vaj 
  • 30 dkg cukor 
  • 12 tojás
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor 
  • 4 evőkanál fekete áfonyalekvár (vagy szederlekvár)
  • 4 teáskanál sütőpor 

A krémhez: 

  • 35 dkg étcsokoládé 
  • 800 ml habtejszín 

A glazúrhoz: 

  • 15 dkg étcsokoládé 
  • 3 evőkanál olaj 

A díszítéshez: 

  • gyümölcs tetszés szerint (eper) 
  • menta- vagy citromfű levelek
Elkészítése:


  1. A mogyorót késes aprítóban (vagy darálóval) megőröljük.

2. A tészta hozzávalóit egy nagy edénybe helyezzük, és kézi mixerrel kb 1 perc alatt simára kavarjuk.



 3. A massza felét egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben (légkeverésen 160 fok), kb 50 percig sütjük. Ezután langyosra hűtjük, majd a formából kivesszük. A maradék masszát ugyanígy megsütjük.


 4. Mindkét tésztát középen elvágjuk, két lapra.


5. A krémhez egy edényben kevés vizet forralunk, majd ráhelyezünk egy másik edényt, és beleszórjuk a darabokra tördelt csokoládét.


 6. Lassú tüzön addig kavargatjuk, amíg a csokoládé teljesen felolvad.


 7. A tejszínt kemény habbá verjük.


 8. Négy evőkanálnyi tejszínhabot a gőz fölött lévő csokoládéhoz kavarjuk, egy habverővel.


 9. Ezután a gőzről levesszük, és adagonként óvatosan beleforgatjuk az egész tejszínhabot.


 10. A krémet négy egyenlő részre osztjuk, és a tortát betöltjük, a tetejére is krém kerüljön.



11. A glazúrhoz a csokoládét fólia alatt, húsklopfolóval darabokra törjük, majd egy kisebb edényben, mikróban, vagy gőz fölött felolvasztjuk. Hűlni hagyjuk, amíg kissé medermed, de még folyékony. Ezután lazán a torta tetejére csorgatjuk. Tetszés szerinti gyümölcsökkel díszíthetük a torta tetejét.



1 megjegyzés:

Katalin írta...

De szép magas lett! Biztosan nagyon finom is :-)
Boldog szülinapot az ünnepeltnek!