Több féle lasagne létezik, mi általában a bolognait fogyasztjuk (ami darált húsos), ez most egy zöldséges-sonkás változat, a besamell mártás pedig borral készült.
Finom, kiadós tésztaétel, nagyon szeretjük.
Hozzávalók (4 személyre):
- 8 tésztalap (lasagne)
- 40 dkg vegyes zöldség: karfiol, brokkoli, répa, zöldborsó, zöldbab (fagyasztott)
- 25 dkg reszelt sajt
- 20 dkg szeletelt főtt-füstölt karaj (vagy sonka)
- 1 hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 3 evőkanál fűszerkeverék: petrezselyemzöld, majoránna, oregánó, bazsalikom, fél citrom reszelt héja (szárított fűszerkeveréket használtam, szecsuáni borsos)
- kevés olaj
- só, bors
- 10 dkg vaj
- 3 púpozott evőkanál liszt
- 2,5 dl rozé bor
- 3,5 dl főzőtejszín
- só, bors
Elkészítése:
- A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott füstölt karajt, a reszelt fokhagymát, és kissé összepirítjuk. A vegyes zöldségeket is beleszórjuk, és kavargatva addig pároljuk, amíg teljesen kiolvadnak. Közben megsózzuk és borsozzuk, illetve apróra vágott petrezselyemzölddel, majoránnával, oregánóval, bazsalikommal, reszelt citromhéjjal fűszerezzük.
- A zöldségragut a serpenyőből kiszedjük, félretesszük, és a vajat felolvasztjuk. Hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre kavargatjuk, majd felöntjük borral, és tejszínnel. Sóval és őrölt borssal ízesítjük, majd lassú tüzön addig kavargatjuk, amíg besűrűsüdik.
- Következik a rétegezés: egy tűzálló tálba először a bormártás harmadát beleöntjük, és befedjük 4 tásztalappal. Rásimítjuk a zöldségragut, és megszórjuk a sajt felével. Ráöntjük a maradék mártás felét, és beborítjuk tésztalapokkal. Befedjük a maradék bormártással, illetve megszórjuk a sajt másik felével. 200 fokos sütőben, kb 25 perc alatt megsütjük, amíg a teteje szép piros lesz.
- Tipp: 1 teáskanálnyi reszelt gyömbért, vagy gyömbérport is adhatunk a zöldségraguhoz ízesítésként, de csípőssel is ízesíthetjük. A fűszerek helyett használhatunk vegyes kínai szárított fűszerkeveréket, nagyszerű ízt ad az ételnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése