2014. február 15., szombat

Zöldséges rakott tészta bormártásban


 Több féle lasagne létezik, mi általában a bolognait fogyasztjuk (ami darált húsos), ez most egy zöldséges-sonkás változat, a besamell mártás pedig borral készült.
Finom, kiadós tésztaétel, nagyon szeretjük.

Hozzávalók (4 személyre):


  • 8 tésztalap (lasagne)
  •  40 dkg vegyes zöldség: karfiol, brokkoli, répa, zöldborsó, zöldbab (fagyasztott) 
  • 25 dkg reszelt sajt 
  • 20 dkg szeletelt főtt-füstölt karaj (vagy sonka) 
  • 1 hagyma 
  • 2 cikk fokhagyma 
  • 3 evőkanál fűszerkeverék: petrezselyemzöld, majoránna, oregánó, bazsalikom, fél citrom reszelt héja (szárított fűszerkeveréket használtam, szecsuáni borsos)
  • kevés olaj 
  • só, bors 
A bormártáshoz: 

  • 10 dkg vaj 
  • 3 púpozott evőkanál liszt 
  • 2,5 dl rozé bor 
  • 3,5 dl főzőtejszín 
  • só, bors

Elkészítése:


  • A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott füstölt karajt, a reszelt fokhagymát, és kissé összepirítjuk. A vegyes zöldségeket is beleszórjuk, és kavargatva addig pároljuk, amíg teljesen kiolvadnak. Közben megsózzuk és borsozzuk, illetve apróra vágott petrezselyemzölddel, majoránnával, oregánóval, bazsalikommal, reszelt citromhéjjal fűszerezzük. 
  • A zöldségragut a serpenyőből kiszedjük, félretesszük, és a vajat felolvasztjuk. Hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre kavargatjuk, majd felöntjük borral, és tejszínnel. Sóval és őrölt borssal ízesítjük, majd lassú tüzön addig kavargatjuk, amíg besűrűsüdik. 
  • Következik a rétegezés: egy tűzálló tálba először a bormártás harmadát beleöntjük, és befedjük 4 tásztalappal. Rásimítjuk a zöldségragut, és megszórjuk a sajt felével. Ráöntjük a maradék mártás felét, és beborítjuk tésztalapokkal. Befedjük a maradék bormártással, illetve megszórjuk a sajt másik felével. 200 fokos sütőben, kb 25 perc alatt megsütjük, amíg a teteje szép piros lesz.
  • Tipp: 1 teáskanálnyi reszelt gyömbért, vagy gyömbérport is adhatunk a zöldségraguhoz ízesítésként, de csípőssel is ízesíthetjük. A fűszerek helyett használhatunk vegyes kínai szárított fűszerkeveréket, nagyszerű ízt ad az ételnek.

Nincsenek megjegyzések: