2014. február 18., kedd

Gyömbéres csülök sörben, párolt lilakáposztával, hagymás burgonyafelfújttal




 Tipikus ünnepi fogás, nagyon laktató, nehéz étel, de nagyon finom. A csülköt a sör, meg a gyömbér,  a káposztát pedig a bor teszi különlegessé. A krumpliköretet maradék krumplipüréből is készíthetjük, ilyen formán változatosabb, egyedibb lesz.

Hozzávalók (4-6 személyre):

  • 1 kg főtt, füstölt csülök
  • 2 dl sör
  • 1,5 dl olaj
  • 2,5 teáskanál friss, reszelt gyömbér
  • őrölt bors
A vörösboros párolt lilakáposztához:
  • 1 kisebb fej lilakáposzta (kb 1 kg)
  • 1 fej lilahagyma
  • 1,5 dl olaj
  • 3 evőkanál cukor
  • fél citrom leve
  • 2 teáskanál köménymag
  • 1, 5 dl vörösbor
  • só, őrölt bors
A hagymás krumplifelfújthoz:
  • 70 dkg krumpli
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj + egy diónyi a formák kikenéséhez
  • 1 lilahagyma
  • 1 dl főzőtejszín
  • kevés olaj
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • Először elkészítjük a káposzta köretet: a káposztát vékonyra gyaluljuk. Egy nagyobb edényben az olajat felforrósítjuk, a cukrot megkaramellizáljuk rajta. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát, megpároljuk, majd beletesszük a káposztát, a köménymagot, a citrom levét, illetve megsózzuk, és borsozzuk. Néhány percig kavargatva pároljuk, majd felöntjük 6 dl vízzel, lefedjük, és készre pároljuk. Néha megkavarjuk, ha szükséges, pótoljuk a vizet. A főzés vége előtt 10 perccel, felöntjük borral, így főzzük tovább. A végén utánaízesítjük ízlés szerint sóval, vagy citromlével.
  • Miközben a káposzta fő, elkészítjük a húst. A csülköt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és minden szeletet alaposan megkenünk az olaj-gyömbér-bors keverékkel. Pici sót is adhatunk hozzá, de vigyázzunk, mert a csülök is sós. Egy tűzálló tálba (vagy tepsibe) fektetjük a szeleteket, ráöntjük a sört, és 200 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Alufóliával letakarjuk, és melegen tartjuk.
  • Miközben a hús készül, a krumplit meghámozzuk, és kockára vágva, enyhén sós vízben megfőzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, a vajat, a tojást és jól kikavarjuk. Sóval, borssal ízesítjük. Egy serpenyőben az olajon megpároljuk a kockára vágott lilahagymát, és a krumplihoz kavarjuk. 6 szufléformát kivajazunk, és megtöltjük a hagymás krumplival. Egy kisebb tepsibe helyezzük, és annyi vizet öntünk alá, hogy a formák kb feléig érjen. 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép piros lesz.
  • A gyömbéres csülköt tálra szedjük, melléhelyezünk egy kevés párolt lilakáposztát, és egy-egy adag krumplifelfújtat.

Nincsenek megjegyzések: