2013. január 11., péntek

Kapros-ricottás rétes



Egy doboz ricotta árválkodott a hűtőben, mely nemsokára lejárt volna, így ezt az egyszerű és gyors süteményt készítettem belőle.
Ordával lett volna az igazi, az biztos. De nagyon szerettük így is, rohamosan elfogyott.

Hozzávalók:

  • 40 dkg mélyhűtött leveles tészta
  • 25 dkg ricotta krémsajt
  • 6-8 dkg (nyírfa)cukor
  • 2 tojás
  • fél teáskanál vanília aroma
  • félt citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál apróra vágott kapor
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa (prézli)
  • a kenéshez és díszítéshez: 1 tojás, kevés mandulaforgács (opcionális)
Elkészítése:
  • A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
  • A ricottát a tojássárgával, cukorral, kaporral, vaníliával és reszelt citromhéjjal kikavarjuk.
  • A fehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémhez forgatjuk.
  • A leveles tésztát kiterítjük (ha szükséges, akkor vékony téglalappá kinyújtjuk), és középen hosszában megszórjuk zsemlemorzsával.
  • Ráhalmozzuk a tölteléket, és a két szélét ráhajtjuk, egymással szembe. 
  • A tetejét megkenjük villával felvert tojással, megszórjuk mandulaforgáccsal, majd 180 fokos sütőben, kb 30 perc alatt pirosra sütjük.
Ugyanígy készíthetjük ordával, vagy tehéntúróval is. A mandula a tetejéről akár el is maradhat.

2 megjegyzés:

tücsi írta...

Szinte érzem a kapros- ricotta ízét:)
Ricottával még nem jutott eszembe rétest készíteni!

Edó írta...

Tücsi,hát ha ordával lehet,akkor ricottával is!:)