Szeretjük a hagyományosan készült tokányokat, viszont időnként érdemes néha ezt is egy kicsit feltúrbózni. A zöldborsóval dúsított, majoránnával bőven fűszerezett sertéstokány nagyon finom, laktató étel, a gyerekek is szívesen fogyasztják. Frissen sült házi kenyérrel mártogatva isteni.
Kalóriaszegényebb verzióban úgy kell elképzelni, hogy sovány húsból, kókuszzsírral, és zsírszegény tejföllel készítjük. Mellé köret helyett csak savanyúságot fogyasztunk.
Hozzávalók:
- 70 dkg sertéshús (comb vagy tarja)
- 20 dkg fagyasztott zöldborsó
- 3 fej hagyma
- 1-2 teáskanál friss vagy szárított majoránna
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- kevés olaj a sütéshez
- só, őrölt bors
- 1,5 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
Elkészítése:
- A hagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk.
- Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk paprikával, őrölt borssal, majd hozzáadjuk a kockára vágott húst.
- Visszatesszük a tűzre, és kavargatva a húst fehéredésig pirítjuk.
- Ekkor felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, megsózzuk, és takaréklángon puhára főzzük.
- Az utolsó 2-3 percben hozzáadjuk a zöldborsót és a majoránnát, majd puhára főzzük. A tűzről levesszük.
- A tejfölt elkeverjük a liszttel, és kevés meleg lével, majd a tokányhoz adjuk, és összeforraljuk.
- Tálalhatjuk krumplipürével, natúr krumplival, tésztával, vagy rizzsel.
- Savanyúság illik mellé!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése