2013. január 17., csütörtök

Szedres túrótortácska (reform)



Télen még fontosbab, hogy figyeljünk a rendszeres gyümölcsfogyasztásra, mert ilyenkor szegényes a kínálat, ami a szezontermékeket illeti. Szervezetünknek azonban nagy szüksége van rá, ezért jó, ha nyáron tartalékolunk, hisz nagyon sok gyümölcsféle jól fagyasztható. Ilyenkor csak elővesszük, és percek alatt ízletes, egészséges desszertet varázsolunk belőle.
Ez a desszert ráadásul kalóriaszegény is, így fogyókúrázók is fogyaszthatják. Természetesen más  gyümölcsből is készíthetjük, ami éppen otthon fellelhető.
Táplálékban gazdag, és nagyon gyorsan, egyszerűen elkészíthető.

Hozzávalók (6 adaghoz):

A keksz-alaphoz:

  • 10 dkg cukor nélküli korpás keksz
  • 0,5 dl tej
  • 2 evőkanál nyírfacukor
A túrókrémhez:
  • 40 dkg zsírszegény tehéntúró
  • 12 dkg nyírfacukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • 15 dkg fagyasztott szeder

Elkészítése:

  • A kekszet késes aprítóban finomra aprítjuk, vagy ennek hiányában ledaráljuk.
  • Összegyúrjuk a cukorral és a tejjel, ha szükséges adunk még hozzá tejet. Egynemű massza kell legyen.
  • A túrót villával áttörjük, majd a többi hozzávalóval, és a tojás sárgájával összegyúrjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a krémhez forgatjuk.
  • A kekszmasszát 6 szufléformában egyenletesen eloszlatjuk, és megszórjuk fagyasztott szederrel (nem kell kiolvasztani előtte!).
  • Ezután rásimítjuk a krémet, és 200 fokos sütőben, 25-30 perc alatt megsütjük. Addig kell sütni, amíg szépen megemelkedik, a teteje pedig enyhén megbarnul.
  • Még forrón díszítjük néhány szem szederrel. Miután kihűlt, óvatosan kiborítjuk a formából, de benne is maradhat, és onnan fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések: