Rengeteg meggy van még a fagyóban, és ilyenkor különösen jólesik a nyáridéző gyümölcs.
Ez a pite egy egészségesebb, diétásabb változat, ráadásul nagyon finom, a gyerekek is szeretik. Azt hiszem először gyúrtam tésztát kókuszzsírból (vaj és zsír helyett), de tökéletesen bevált, erre a célra is.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg teljes kiörlésű liszt
- 15 dkg kókuszzsír
- 1 tojás
- 10 dkg nyírfacukor
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő + 1 teáskanál cukor
A meggyes töltelékhez:
- 70 dkg fagyasztott meggy
- 8 dl meggylé (a meggyből lecsöpögtetett + víz)
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 25 dkg nyírfacukor (vagy más édesítőszer)
- fél teáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
- Előző este a fagyasztott meggyet egy nagy szűrőbe helyezzük, alá pedig egy tálat teszünk, hogy másnapra kiolvadjon, és a levét felfogjuk.
- Másnap a meggyet alaposan kicsavarjuk, a levét lemérjük, és a hiányzó részt vízzel pótoljuk. Összesen 8 dl folyadék szükséges.
- A pudingporokat a cukorral és a meggylével sűsű pudinggá főzzük, majd hozzákavarjuk a fahéjat és a meggyet. Hagyjuk langyosra hűlni, addig elkészítjük a tésztát.
- Az élesztőt a cukorral a langyos tejbe kavarjuk, majd meleg helyre téve felfuttatjuk. Figyelem, az élesztőhöz sima fehércukrot használjunk, mert a nyírfacukorral nem lép reakcióba!
- Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk (a kókuszzsírt előtte olvasszuk meg egy kicsit), és két részre osztjuk. Az egyik rész nagyobb legyen.
- A nagyobbik tésztát kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a tepsit úgy, hogy a peremére is jusson egy kevés, így a töltelék nem folyik ki.
- Beleöntjük a langyosra hűlt tölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Mindkét lapot villával megszúrkáljuk, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése