2013. január 7., hétfő

Reform meggyes pite



Rengeteg meggy van még a fagyóban, és ilyenkor különösen jólesik a nyáridéző gyümölcs.
Ez a pite egy egészségesebb, diétásabb változat, ráadásul nagyon finom, a gyerekek is szeretik. Azt hiszem először gyúrtam tésztát kókuszzsírból (vaj és zsír helyett), de tökéletesen bevált, erre a célra is.


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 15 dkg kókuszzsír
  • 1 tojás
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő + 1 teáskanál cukor
A meggyes töltelékhez:
  • 70 dkg fagyasztott meggy
  • 8 dl meggylé (a meggyből lecsöpögtetett + víz)
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 25 dkg nyírfacukor (vagy más édesítőszer)
  • fél teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:

  • Előző este a fagyasztott meggyet egy nagy szűrőbe helyezzük, alá pedig egy tálat teszünk, hogy másnapra kiolvadjon, és a levét felfogjuk.
  • Másnap a meggyet alaposan kicsavarjuk, a levét lemérjük, és a hiányzó részt vízzel pótoljuk. Összesen 8 dl folyadék szükséges.
  • A pudingporokat a cukorral és a meggylével sűsű pudinggá főzzük, majd hozzákavarjuk a fahéjat és a meggyet. Hagyjuk langyosra hűlni, addig elkészítjük a tésztát.
  • Az élesztőt a cukorral a langyos tejbe kavarjuk, majd meleg helyre téve felfuttatjuk. Figyelem, az élesztőhöz sima fehércukrot használjunk, mert a nyírfacukorral nem lép reakcióba!
  • Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk (a kókuszzsírt előtte olvasszuk meg egy kicsit), és két részre osztjuk. Az egyik rész nagyobb legyen.
  • A nagyobbik tésztát kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a tepsit úgy, hogy a peremére is jusson egy kevés, így a töltelék nem folyik ki.
  • Beleöntjük a langyosra hűlt tölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Mindkét lapot villával megszúrkáljuk, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: