Nyáron rengeteg vajbab terem a kertben, én pedig gondoskodom róla, hogy kerüljön a fagyóba is bőven. Következő szezonig simán van miből gazdálkodni.
Ezt a levest mi úgy szeretjük, hogy a pikantériáját a cukor-ecet megfefelelő aránya adja meg.
Krumplival is lehet gazdagítani, illetve aki szereti, alapból főzheti füstölt csontból, vagy húsból is.
Csombor helyett főzhetjük babérlevéllel.
Laktató, tápláló, kevés kalóriatartalmú étel.
Hozzávalók:
- 25 dkg vajbab (fagyasztott)
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 kis fej hagyma
- 1-2 evőkanál házi ételízesítő
- 1,5 dl zsírszegény tejföl
- 1 tojás
- 2 teáskanál balzsamecet
- 1 teáskanál nyírfacukor
- 1 teáskanál szárított csombor (borsikafű)
- 1 evőkanál kókuszzsír
- csipetnyi fűszerpaprika
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- Az apróra vágott hagymát a kókuszzsíron üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a karikára vágott gyökérzöldségeket, és néhány percig együtt pirítjuk.
- Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, hozzáadjuk a csombort, és készre főzzük (a zöldségek maradjanak roppanósak!). Közben az elfőtt vizet pótoljuk.
- Az utolsó 1-2 percben hozzáadjuk az ételízesítőt, őrölt borsot, sót.
- Miközben a leves tovább fő, az egész tojást és a balzsamecetet villával felverjük. A lángot takarékra vesszük, lassan a levesbe csurgatjuk, majd levesszük a tűzröl.
- A tejfölt egy kevés meleg levessel elkeverjük, paprikával enyhén megszínezzük, a leveshez kavarjuk, majd visszatesszük a tűzre, és összeforraljuk.
- Tovább ízesítjük cukorral, esetleg még balzsamecettel.
3 megjegyzés:
Én a csombort le nem cserélném semmilyen más fűszerre! Imádom! Erdélyben találkoztunk először és a rajongás azóta tart:)
Igen,nagyon finom,mi is szeretjük,és sokkal több ételhez használható,mint gondolnánk:)
Se ve irresistible luce muy rico me encanta,abrazos y abrazos.
Megjegyzés küldése