Merész dolgot próbáltam ki, ugyanis mandulából készítettem majonézt. Állagra tökéletesen olyan, mint az igazi majonéz, csak ízre más. A lényeg az lett volna, hogy az egészségtelen, magas zsírtartalmú majonézt egy egészségesebb változatra cseréljem. Erről itt olvastam.
A húsgombócokat és a káposztát meg meg egyszerűen csak megálmodtam mellé, nagyon finom és egészséges étel lett.
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
- 50 dkg csirkemell
- 10 dkg zöldborsó
- 2 cikk fokhagyma
- 2 teáskanál házi ételízesítő
- 2 evőkanál zabkorpa
- 1 tojás
- só, bors
- kevés apróra vágott petrezselyemzöld
A mandulamajonézhez:
- 5 dkg héjatlan mandula
- 1 dl víz
- 2 dl olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 cikk fokhagyma
- 1 teáskanál só
- csipetnyi őrölt bors
- zöld- vagy lilakáposzta
Elkészítése:
- A csirkemellet a fokhagymával ledaráljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. A zöldborsót nem szükséges előtte kiolvasztani, elég ha meleg vízzel átöblítjük.
- A masszából nedves kézzel kisebb gombócokat formálunk, majd enyhén sós vízben 10 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal kiszedjük.
- A majonézhez a mandulát a vízzel turmixgépben egynemű masszává turmixoljuk, majd hozzáadjuk a sót, borsot, citromlevet, fokhagymát, és ezzel is összeturmixoljuk.
- Ezután az olajat lassú sugárban a péphez öntjük, közben folyamatosan tusmixoljuk. Majonéz állagú masszát kapunk.
- A káposztát nagyon vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, összekavarjuk a majonézzel, és a húsgombócokkal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése