Egy doboz ricotta árválkodott a hűtőben, mely nemsokára lejárt volna, így ezt az egyszerű és gyors süteményt készítettem belőle.
Ordával lett volna az igazi, az biztos. De nagyon szerettük így is, rohamosan elfogyott.
Hozzávalók:
- 40 dkg mélyhűtött leveles tészta
- 25 dkg ricotta krémsajt
- 6-8 dkg (nyírfa)cukor
- 2 tojás
- fél teáskanál vanília aroma
- félt citrom reszelt héja
- 1 teáskanál apróra vágott kapor
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa (prézli)
- a kenéshez és díszítéshez: 1 tojás, kevés mandulaforgács (opcionális)
Elkészítése:
- A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
- A ricottát a tojássárgával, cukorral, kaporral, vaníliával és reszelt citromhéjjal kikavarjuk.
- A fehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémhez forgatjuk.
- A leveles tésztát kiterítjük (ha szükséges, akkor vékony téglalappá kinyújtjuk), és középen hosszában megszórjuk zsemlemorzsával.
- Ráhalmozzuk a tölteléket, és a két szélét ráhajtjuk, egymással szembe.
- A tetejét megkenjük villával felvert tojással, megszórjuk mandulaforgáccsal, majd 180 fokos sütőben, kb 30 perc alatt pirosra sütjük.
Ugyanígy készíthetjük ordával, vagy tehéntúróval is. A mandula a tetejéről akár el is maradhat.
2 megjegyzés:
Szinte érzem a kapros- ricotta ízét:)
Ricottával még nem jutott eszembe rétest készíteni!
Tücsi,hát ha ordával lehet,akkor ricottával is!:)
Megjegyzés küldése