2012. november 24., szombat

Rozmaringos sült nyúl zöldségágyon


Köztudott, hogy a nyuszi húsa az egyik legegészségesebb húsfajta. Mellesleg igen ízletes fogásokat készíthetünk belőle. Az egyszerűseég kedvéért én most római tálban készítettem el.
A római tálnak megvan az az előnye, hogy az étel plusz zsiradék hozzáadása nélkül is elkészül benne, megőrizve annak valódi zamatát.
Ráadásul prakatikus is, mert a hússal együtt a köret is megvan. Kedvünk szerint választhatunk tetszőleges fajta zöldségeket és fűszereket, de a nyúlhoz leginkább a rozmaring áll közel.
Nagyon kiadós, tápláló fogás.


Hozzávalók:

  • 1 konyhakész nyúl
  • 7 krumpli
  • 3-3 sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 1 zöldpaprika
  • 4 kisebb szál zöldhagyma
  • 4-5 duci gerezd fokhagyma
  • 2 ág rozmaring
  • só, őrölt bors
Elkészítése:

  • A római tálat egy éjszakára hideg vízbe beáztatjuk,
  • A nyulat megmossuk, feldaraboljuk, a sütésre szánt darabokat sóval, borssal és rozmarinngal befűszerezzük. A többit részét, melyek nem annyira húsosak félretesszük, nagyszerű levest főzhetünk belőle.
  • A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, és hasábokra vágjuk. Ezután a római tálba dobáljuk, megsózzuk és borsozzuk, illetve egy kevés rozmaringgal is megszórjuk. Kézzel jól összeforgatjuk, egy kevés vizet aláöntünk. A fokhagymát héjával együtt egy késsel kissé szétnyomjuk, és azt is hozzáadjuk.
  • A zöldségágyra helyezzük a nyúldarabokat, néhány rozmaringággal együtt. A római tálat lefedjük, és hideg sütőbe tesszük.
  • A sütőt 200 fokra beállítjuk, és az ételt kb 1,5 órán át pároljuk. Az utolsó 5-10 percre a fedőt levesszük, hogy a hús enyhén megpiruljon.

1 megjegyzés:

Mónika írta...

Nagyon guszta, csak ne tudnám, hogy miből van...
;)
Van egy nyulunk (Áfonya) de családtagot nem eszünk, így nyúlhúst sem. Igaz, néha jó fenyítési eszköz a lányok számára egy esetleges nyúlpaprikás emlegetése, máris helyre áll a rend...
:)