2012. november 11., vasárnap

Pozsonyi patkó (marcipános)


A pozsonyi patkó tulajdonképpen ugyanaz, mint a bejgli, csak a formázás változik. Ezúttal dió/mák helyett marcipánnal töltöttem, és nagyon-nagyon finom lett!
Zsír helyett használhatunk 25 dkg margarint, de zsírral sokkal finomabb, omlósabb.
Kész marcipánmasszát is használhatunk.


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt 
  • 1 tojás 
  • 20 dkg zsír 
  • 8 dkg cukor 
  • 1,5 dl tejföl 
  • 1 dkg élesztő
  •  fél csapott teáskanál só 
A  töltelékhez: 

  • 40 dkg mandula 
  • 20 dkg porcukor 
  • 1 dl víz 
  • 2 teáskanál mandula aroma
  • a kenéshez: 1 tojás

Elkészítése:

  • A tejfölet meglangyosítjuk, belekavarjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy a tészta ne lágyuljon el. 
  • Ezután fóliába csomagolva egy éjszakára (vagy 2-3 órára) hűtőszekrénybe tesszük pihenni. 
  • A mandulát darálóval vagy késes aprítóval finomra őröljük, összekavarjuk a porcukorral, a felfőtt vízzel és a mandula aromával, majd teljesen kihűtjük. 
  • A hideg tésztát kimérjük, 25 egyenlő részre osztjuk, egyenként gömbölyítjük, majd mindeniket óvális alakúra kinyújtjuk. 
  • A tölteléket szintén 25 részre osztjuk, és mindenik részt hosszúkóra formázzuk. 
  • Minden tészta szélére egy-egy adag tölteléket helyezünk, összehatjuk, majd hosszú, szivar alakúra sodorjuk. 
  • A két végét visszahajtjuk, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. 
  • Villával felvert tojással lekenjük, és kb 20 percig langyos helyen száradni hagyjuk. 
  • Ezután 180 fokos sütőben kb 12 perc alatt szép pirosra sütjük.

Tipp: A pozsonyi patkót hagyományosan dió-, illetve máktöltelékkel is készíthetjük.

2 megjegyzés:

Sütis néne írta...

biztos finom lehet! :-) karácsonyra ki fogom próbálni, mivel sem a mákosat, sem a diósat nem szeretjük! :-)

Edó írta...

Szia!Mi nagyon megszerettük,próbáld ki!:)