A pozsonyi patkó tulajdonképpen ugyanaz, mint a bejgli, csak a formázás változik. Ezúttal dió/mák helyett marcipánnal töltöttem, és nagyon-nagyon finom lett!
Zsír helyett használhatunk 25 dkg margarint, de zsírral sokkal finomabb, omlósabb.
Kész marcipánmasszát is használhatunk.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 20 dkg zsír
- 8 dkg cukor
- 1,5 dl tejföl
- 1 dkg élesztő
- fél csapott teáskanál só
- 40 dkg mandula
- 20 dkg porcukor
- 1 dl víz
- 2 teáskanál mandula aroma
- a kenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
- A tejfölet meglangyosítjuk, belekavarjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy a tészta ne lágyuljon el.
- Ezután fóliába csomagolva egy éjszakára (vagy 2-3 órára) hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
- A mandulát darálóval vagy késes aprítóval finomra őröljük, összekavarjuk a porcukorral, a felfőtt vízzel és a mandula aromával, majd teljesen kihűtjük.
- A hideg tésztát kimérjük, 25 egyenlő részre osztjuk, egyenként gömbölyítjük, majd mindeniket óvális alakúra kinyújtjuk.
- A tölteléket szintén 25 részre osztjuk, és mindenik részt hosszúkóra formázzuk.
- Minden tészta szélére egy-egy adag tölteléket helyezünk, összehatjuk, majd hosszú, szivar alakúra sodorjuk.
- A két végét visszahajtjuk, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
- Villával felvert tojással lekenjük, és kb 20 percig langyos helyen száradni hagyjuk.
- Ezután 180 fokos sütőben kb 12 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tipp: A pozsonyi patkót hagyományosan dió-, illetve máktöltelékkel is készíthetjük.
2 megjegyzés:
biztos finom lehet! :-) karácsonyra ki fogom próbálni, mivel sem a mákosat, sem a diósat nem szeretjük! :-)
Szia!Mi nagyon megszerettük,próbáld ki!:)
Megjegyzés küldése