Igazi karácsonyi hangulatú sütemény, gazdag, fűszeres ízvilág.
Vigyázni kell a sütéssel, mert ha tovább sütjük, kissé kiszárad.
Hozzávalók:
- 45 dkg rozsliszt
- 20 dkg cukor
- 18 dkg méz
- 25 dkg vegyes kandírozott gyümölcs (vagy aszalt gyümölcs)
- 2 tojás
- 2 teáskanál mézeskalács fűszer
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- kb 2 dl tej
Elkészítése:
- A mézet a cukorral összemelegítjük, majd a tűzről levéve, belekavarjuk az egész tojásokat.
- A lisztet összekavarjuk a sütőporral, a szódabikarbónával, a mézeskalács fűszerrel, illetve az apróra vágott kandírozott gyümölcsökkel.
- Ezután a mézes keveréket a liszthez adjuk, majd a tejjel összekavarjuk, és a masszát egy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe simítjuk. Annyi tejet adagoljunk, hogy a tészta ne túl folyékony, kissé sűrűbb legyen.
- 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük,majd négyzetekre szeleteljük.
- Tipp: A tetejére készíthetünk csokoládémázat is: 10 dkg csokoládét 5 dkg vajjal olvasszunk meg, kenjük a sütemény tetejére, majd hagyjuk néyán percig dermedni.
- Rozsliszt helyett használhatunk sima lisztet, ezesetben kevesebb tej szükséges. Mézeskalács fűszer hiányában adjunk hozzá fahéjat, őrölt szerecsendiót, őrölt szegfűszeget, csillagánizst, kardamomot.
2 megjegyzés:
Nagyon guszta lett! Ki kell próbálnom:))
Ide érzem az illatát!
Megjegyzés küldése