2020. március 6., péntek

Lencse-bolognai spenót pesztóval



Lasagne sokféle változatban létezik, kedvencünk nekünk is a darált húsos. Ez a lencsés húsmentes, mégis pont annyira finom szerintem, mint a húsos. Ajánlom mindenképpen!

Hozzávalók 4 személyre a lencse raguhoz: 

  • 25 dkg vörös lencse
  • 25 dkg barna csiperkegomba
  • 40 dkg paradicsom (konzerv, darabolt)
  • 2 vöröshagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál juharszirup (helyette lehet méz)
  • kevés csilipaprika
  • só, őrölt bors, kevés olaj

A béchamel mártáshoz: 
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg liszt
  • 8 dl tej
  • só, őrölt bors

A spenót pesztóhoz: 
  • 15 dkg spenót
  • 6 dkg őrölt mandula
  • 3 dkg reszelt parmezán sajt
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1,5 dl olívaolaj
  • marék bazsalikomlevél
  • só, őrölt bors
  • 8 lasagne tésztalap

Elkészítése: 

  • A lencsét dupla mennyiségű sós vízben puhára főzzük. 
  • Egy nagy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott gombát, meg fokhagymát, megkavargatjuk, beletesszük a lencsét, a paradicsomot, illetve a fűszereket. Az édességet és a csípősséget ízlés szerint állítsuk be. 
  • A mártáshoz vajon lisztet pirítunk (csak nagyon halványan), felöntjük hiddeg tejjel, és lassú tüzön, folytonosan kavargatva, sűrűre főzzük. Sózzuk és borsozzuk. 
  • A pesztóhoz a hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk. 
  • Egy tűzálló tál alját megkenjük mártással, és kirakjuk 4 tésztalappal. Erre jön a lencseragu fele, egy kevés mártás, újabb tésztalap, ragu, és mártás. 
  • A tetejére foltokban spenót pesztót kanalazunk, majd 180 fokos sütőben kb 35 perc alatt megsütjük.


Nincsenek megjegyzések: