Ez a desszert kiváló példája annak, amikor egy ételben tökéletes színek, állagok, és ízharmóniák vannak. Mivel én odavagyok mindenféle palacsintáért, gyakran készítek különféle változatokat, és állítom, ez a fajta, mind közül az élen jár :)
Palacsintarajongóknak kötelező darab!
Hozzávalók 4 személyre:
A palacsintához:
- 12,5 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 10 dkg mák (őröltelen)
- 2,5 dkg olvasztott vaj
- 4 dkg porcukor
- 2 tojás
A töltelékhez:
- 15 dkg tehéntúró
- 1 dl habtejszín
- 7,5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
A kompóthoz:
- 40 dkg szilva
- 4 evőkanál cukor
- kevés fahéj
A díszítéshez: reszelt citromhéj, mentalevél, porcukor.
Elkészítése:
- A tojásokat tejjel elhabarjuk, majd lisztet, porcukrot, vajat, és a mákot hozzáadva, alaposan összekavarjuk. 30 prcig pihentetjük a tésztát.
- Ezután a masszából jó minőségű serpenyőben, egyenként 8 palacsintát sütünk.
- A töltelékhez összekavarjuk a túrót cukorral, meg citromhéjjal, és a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. Mindenik palacisntát krémmel megkenünk, és szorosan felcsavarjuk.
- Közben a kompóthoz a szilvát megmossuk, kimagozzuk, és mindenik darabot négyfelé vágjuk.
- A cukrot egy edényben, lassú tüzön, hagyjuk felolvadni, karamellizálódni. Felöntjük kb 2 dl vízzel, belerakjuk a szilvát, fahéjjal ízesítjük. Néhány perig főzzük, amíg kissé besűrűsödik, ezután hagyjuk langyosra hűlni.
- A palacsintát darabokra felvágjuk, kevés citromhéjjal, porcukorral, és mentalevéllel díszítjuk. Szilvakompóttal tálaljuk.
2 megjegyzés:
Kedves Edó, nagyon jól néznek ki a palacsinták, ki is fogom próbálni a receptet. Az a gyanúm viszont, hogy a tej mennyisége nem jó. 2,5 liter nagyon sok lenne, 2,5 dl meg talán kevés. Ellenőriznéd a receptet? Köszönöm!
Ági
Köszönom az észrevételt,kedves Ági!Elmaradt egy d betű,javítottam. 2,5 dl tej szükséges :)
Megjegyzés küldése