2015. október 14., szerda

Túrós-mákos palacsinta szilvakompóttal


Ez a desszert kiváló példája annak, amikor egy ételben tökéletes színek, állagok, és ízharmóniák vannak. Mivel én odavagyok mindenféle palacsintáért, gyakran készítek különféle változatokat, és állítom, ez a fajta, mind közül az élen jár :)
Palacsintarajongóknak kötelező darab!

Hozzávalók 4 személyre:

A palacsintához: 

  • 12,5 dkg liszt 
  • 2,5 dl tej 
  • 10 dkg mák (őröltelen) 
  • 2,5 dkg olvasztott vaj 
  • 4 dkg porcukor
  • 2 tojás 

A töltelékhez: 

  • 15 dkg tehéntúró 
  • 1 dl habtejszín 
  • 7,5 dkg cukor 
  • 1 citrom reszelt héja 

A kompóthoz: 

  • 40 dkg szilva 
  • 4 evőkanál cukor
  • kevés fahéj 

A díszítéshez: reszelt citromhéj, mentalevél, porcukor.


Elkészítése: 

  • A tojásokat tejjel elhabarjuk, majd lisztet, porcukrot, vajat, és a mákot hozzáadva, alaposan összekavarjuk. 30 prcig pihentetjük a tésztát. 
  • Ezután a masszából jó minőségű serpenyőben, egyenként 8 palacsintát sütünk. 
  • A töltelékhez összekavarjuk a túrót cukorral, meg citromhéjjal, és a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. Mindenik palacisntát krémmel megkenünk, és szorosan felcsavarjuk. 
  • Közben a kompóthoz a szilvát megmossuk, kimagozzuk, és mindenik darabot négyfelé vágjuk. 
  • A cukrot egy edényben, lassú tüzön, hagyjuk felolvadni, karamellizálódni. Felöntjük kb 2 dl vízzel, belerakjuk a szilvát, fahéjjal ízesítjük. Néhány perig főzzük, amíg kissé besűrűsödik, ezután hagyjuk langyosra hűlni. 
  • A palacsintát darabokra felvágjuk, kevés citromhéjjal, porcukorral, és mentalevéllel díszítjuk. Szilvakompóttal tálaljuk.

2 megjegyzés:

benciga írta...

Kedves Edó, nagyon jól néznek ki a palacsinták, ki is fogom próbálni a receptet. Az a gyanúm viszont, hogy a tej mennyisége nem jó. 2,5 liter nagyon sok lenne, 2,5 dl meg talán kevés. Ellenőriznéd a receptet? Köszönöm!
Ági

Edó írta...

Köszönom az észrevételt,kedves Ági!Elmaradt egy d betű,javítottam. 2,5 dl tej szükséges :)