Nálunk ez egy tökéletes reggeli, mert mindenki szeret reggel valami édeset enni :) Persze nemcsak reggelire ehetjük, de mindenképp mennyei ez a mákos kifli. Föltétlen ki kell próbálni, kötelező darab!
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
- 15 dkg liszt (plusz a szóráshoz)
- 12,5 dkg krémsajt (pl Philadelphia)
- 8 dkg puha vaj
- 1 tojás, pici só
A töltelékhez:
- fél csésze őrölt mák
- 4 dkg méz
- fél narancs
- fél citrom
- 0,4 dl tej
- 1 evőkanál porcukor
- negyed teáskanál őrölt fahéj
- 1-2 evőkanálnyi cukor a szóráshoz
A vaníliás tejhez:
- 8 dl tej
- 2 dl tejszín
- 180 ml méz
- 1 narancs
- 2 fahéjrúd,
- 2 vaníliarúd (vagy 1 teáskanál vanília aroma)
- csipetnyi őrölt szerecsendió
Elkészítése:
- A tésztához mixerrel kikavarjuk a vajat, meg a krémsajtot. A tojássárgájával (a tojás fehérjét tartsuk meg), és 1 evőkanál vízzel simára kavarjuk. Hozzáadjuk a lisztet, egy csipetnyit sót, összekavarjuk. Fóliába csomagoljuk, és 2-3 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
- A mákot összekavarjuk 2-2 teáskanál citrom- és narancslével, mézzel, illetve egy-egy fél narancs és citrom reszelt héjával. A tejjel felfőzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Lisztezett felületen a tésztát kinyújtjuk egy 26 cm átmérőjű körformára. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta úgy, hogy a szélein 1 cm tésztát üresen hagyunk. 8 egyenlő körcikkre felvágjuk, és felcsavarjuk kifli formájúra.
- Sütőpapírral bélelet tepsire sorakoztatjuk, megkenjük tojásfehárjével, illetve megszórjuk fahéjas cukorral. Kb 15 perc alatt pirosra sütjük.
- A tejhez a mézet egy edényben kevés ideig főzzük, amíg enyhén karamellizálódik. Hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, a narancs reszelt héját, a vanília kikapart magját, meg a fahéjat. Felfőzzük, majd a tűzről levéve, 15 percig állni hagyjuk. Ezután átszűrjük, botmixerrel felhabosítjuk, majd poharakba töltve, a kifli mellé kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése