2015. október 22., csütörtök

Mákos kiflicskék meleg vaníliás tejjel


Nálunk ez egy tökéletes reggeli, mert mindenki szeret reggel valami édeset enni :) Persze nemcsak reggelire ehetjük, de mindenképp mennyei ez a mákos kifli. Föltétlen ki kell próbálni, kötelező darab!

Hozzávalók 4 személyre: 

A tésztához: 
  • 15 dkg liszt (plusz a szóráshoz) 
  • 12,5 dkg krémsajt (pl Philadelphia)
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 tojás, pici só

A töltelékhez: 
  • fél csésze őrölt mák
  • 4 dkg méz
  • fél narancs 
  • fél citrom 
  • 0,4 dl tej
  • 1 evőkanál porcukor
  • negyed teáskanál őrölt fahéj
  • 1-2 evőkanálnyi cukor a szóráshoz 

A vaníliás tejhez: 
  • 8 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 180 ml méz
  • 1 narancs 
  • 2 fahéjrúd, 
  • 2 vaníliarúd (vagy 1 teáskanál vanília aroma) 
  • csipetnyi őrölt szerecsendió


Elkészítése: 

  • A tésztához mixerrel kikavarjuk a vajat, meg a krémsajtot. A tojássárgájával (a tojás fehérjét tartsuk meg), és 1 evőkanál vízzel simára kavarjuk. Hozzáadjuk a lisztet, egy csipetnyit sót, összekavarjuk. Fóliába csomagoljuk, és 2-3 órára hűtőszekrénybe helyezzük. 
  • A mákot összekavarjuk 2-2 teáskanál citrom- és narancslével, mézzel, illetve egy-egy fél narancs és citrom reszelt héjával. A tejjel felfőzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 
  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
  • Lisztezett felületen a tésztát kinyújtjuk egy 26 cm átmérőjű körformára. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta úgy, hogy a szélein 1 cm tésztát üresen hagyunk. 8 egyenlő körcikkre felvágjuk, és felcsavarjuk kifli formájúra. 
  • Sütőpapírral bélelet tepsire sorakoztatjuk, megkenjük tojásfehárjével, illetve megszórjuk fahéjas cukorral. Kb 15 perc alatt pirosra sütjük. 
  • A tejhez a mézet egy edényben kevés ideig főzzük, amíg enyhén karamellizálódik. Hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, a narancs reszelt héját, a vanília kikapart magját, meg a fahéjat. Felfőzzük, majd a tűzről levéve, 15 percig állni hagyjuk. Ezután átszűrjük, botmixerrel felhabosítjuk, majd poharakba töltve, a kifli mellé kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: