2015. október 28., szerda

Kacsás-babos egytálétel (cassoulet) salátával


Egy igen tartalmas, ízletes, télies étel. Igazi férfias fogás :) Omlós, szaftos kacsahús, puha bab, ropogós morzsa, friss kenyér a mártogatáshoz. Szóval, csak ajánlani tudom, de fogyókúrázók inkább maradjanak távol tőle :)


Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kacsacomb
  • 40 dkg paradicsom (konzerv) 
  • 30 dkg fehérbab 
  • 30 dkg parasztsonka 
  • 2 hagyma 
  • 2,5 dl csirkehúsleves (alaplé) 
  • 2 cikk fokhagyma 
  • 3 babérlevél 
  • 1 fahéjrúd 
  • 1 evőkanál vörösbor ecet 
  • negyed teáskanál őrölt szegfűszeg 
  • só 

A fűszeres morzsához: 

  • 15 dkg kenyérmorzsa 
  • 1-1 evőkanál zsálya és kakukkfű 
  • 2 evőkanál olívaolaj 

A salátához: 

  • zöld saláta tetszés szerint 
  • olívaolaj 
  • balzsamecet
  • só 
  • friss kenyér

Elkészítése: 

  • Előző este a babot hideg vízbe beáztatjuk. 
  • Másnap mindkét kacsacombot két részre vágjuk (alsó és felső comb). 
  • Megmossuk, szárazra töröljük, megsózzuk, majd egy forró serpenyőben, 3-4 perc alatt mindkét oldalát megsütjük. A visszamaradt zsiradékot, ami a húsból kisült, egy nagy lábasba öntjük. 
  • Meghámozzuk, apróra vágjuk a hagymát, meg a fokhagymát, a sonkát pedig kockára vágjuk. 
  • A kétféle hagymát a lábasban megpirítjuk, hozzáadjuk a sonkát, és kavargatva lepirítjuk. 
  • A babot leszűrjük, hozzáadjuk, a paradicsomot szintén, majd fahéjjal, szegfűszeggel, babérlevéllel, alaplével, illetve 1 l hideg vízzel főni tesszük. A húst a tetejére rakosgatjuk, majd lefedve 2,5-3 órán át főzzük. A babérlevelet, meg a fahéjat kiszedjük, belekavarjuk az ecetet, ízlés szerint sózzuk, majd az egészet egy sütésálló tálba öntjük. 
  • A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 
  • A kenyérmorzsát összekavarjuk apróra vágott fűszerekkel, pici sóval, majd az étel tetejére szórjuk. 
  • Olajjal meglocsoljuk, és 20 perc alatt megpirítjuk. 
  • A megmosott, darabokra tépkedett salátát kevés sóval, olajjal, balzsamecettel ízesítjük, majd az étel mellé kínáljuk néhány szelet friss kenyérrel.


Nincsenek megjegyzések: