Egy igen tartalmas, ízletes, télies étel. Igazi férfias fogás :) Omlós, szaftos kacsahús, puha bab, ropogós morzsa, friss kenyér a mártogatáshoz. Szóval, csak ajánlani tudom, de fogyókúrázók inkább maradjanak távol tőle :)
Hozzávalók 4 személyre:
A fűszeres morzsához:
A salátához:
- 2 kacsacomb
- 40 dkg paradicsom (konzerv)
- 30 dkg fehérbab
- 30 dkg parasztsonka
- 2 hagyma
- 2,5 dl csirkehúsleves (alaplé)
- 2 cikk fokhagyma
- 3 babérlevél
- 1 fahéjrúd
- 1 evőkanál vörösbor ecet
- negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
- só
A fűszeres morzsához:
- 15 dkg kenyérmorzsa
- 1-1 evőkanál zsálya és kakukkfű
- 2 evőkanál olívaolaj
A salátához:
- zöld saláta tetszés szerint
- olívaolaj
- balzsamecet
- só
- friss kenyér
Elkészítése:
- Előző este a babot hideg vízbe beáztatjuk.
- Másnap mindkét kacsacombot két részre vágjuk (alsó és felső comb).
- Megmossuk, szárazra töröljük, megsózzuk, majd egy forró serpenyőben, 3-4 perc alatt mindkét oldalát megsütjük. A visszamaradt zsiradékot, ami a húsból kisült, egy nagy lábasba öntjük.
- Meghámozzuk, apróra vágjuk a hagymát, meg a fokhagymát, a sonkát pedig kockára vágjuk.
- A kétféle hagymát a lábasban megpirítjuk, hozzáadjuk a sonkát, és kavargatva lepirítjuk.
- A babot leszűrjük, hozzáadjuk, a paradicsomot szintén, majd fahéjjal, szegfűszeggel, babérlevéllel, alaplével, illetve 1 l hideg vízzel főni tesszük. A húst a tetejére rakosgatjuk, majd lefedve 2,5-3 órán át főzzük. A babérlevelet, meg a fahéjat kiszedjük, belekavarjuk az ecetet, ízlés szerint sózzuk, majd az egészet egy sütésálló tálba öntjük.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A kenyérmorzsát összekavarjuk apróra vágott fűszerekkel, pici sóval, majd az étel tetejére szórjuk.
- Olajjal meglocsoljuk, és 20 perc alatt megpirítjuk.
- A megmosott, darabokra tépkedett salátát kevés sóval, olajjal, balzsamecettel ízesítjük, majd az étel mellé kínáljuk néhány szelet friss kenyérrel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése