2015. október 8., csütörtök

Dobos torta



Még sosem készítettem dobos tortát. Így elsőre egész jó lett, meg vagyok elégedve. Bonyolultabbra számítottam, de egyáltalán nem az. A családnak nagyon ízlett, ki lett kiáltva kedvenc tortának :)


Hozzávalók :

A lapokhoz (16 szeletes tortához): 
  • 9 tojás
  • 20 dkg cukor 
  • 18 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj
  • 6 evőkanál durvára tört mandula 
  • 3 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vaníliacukor
  • csipetnyi só

A krémhez: 
  • 40 dkg jó minőségű vaj
  • 20 dkg jó minőségű magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg puha kókuszzsír 
  • 5 dkg vaníliás puding
  • 4 dl tej
  • 2 tojássárgája

A karamellhez: 
  • 15 dkg cukor
  • 2-3 csepp citromlé
  • 1 teáskanál vaj

Elkészítése: 

  • Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. 
  • Egy tepsire sütőpapírt helyezünk, és rárajzolunk egy 26 cm átmérőjű kört (pl tortakeret segítségével). 
  • A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. 
  • Egy tálban kikavarjuk a vajat a porcukorral, a vaníliával, meg a tojássárgájával. Belekavarjuk a tojáshab felét, majd a lisztet, végül pedig a maradék habot óvatosan beleforgatjuk. A masszát hét egyenlő részre osztjuk. 
  • Az első részt a sütőpapírra kenjük, a körnek megfelelően. 7-10 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd kiszedjük, és egy nagy vágódeszkára helyezzük. A következő adagokkal ugyanígy járunk el, amíg hét lapot sütünk (a kisült darabokat papírostól egymásra helyezve tároljuk). 
  • A krémhez a pudingport a tejben cukorral megfőzzük. Belekavarjuk a tojássárgáájt, fóliával letakarjuk, és 15 percig hűlni hagyjuk. 
  • A csokoládét vízgőz fölött, vagy mikróban kavargatva megolvasztjuk, néhány percig ezt is hűlni hagyjuk. 
  • Az olvasztott kókuszzsírt kikavarjuk vajjal, porcukorral, majd a vaníliakrémet, meg a csokoládét is belekavarjuk. 
  • 6 tésztalapot vékonyan megkenünk krémmel, egymásra helyezve. Egy kevés krémet nyomózsákba kanalazunk, a maradékkal pedig bevonjuk a tortát. A tetejére 16 rózsát nyomunk, egymástól egyenlő távolságra, néhány percig hűtőszekrényben tároljuk. 
  • Az utolsó tortalapot sütőpapírra helyezzük, és késsel 16 cikkre osztjuk, de csak csíkot húzunk, hogy megjelöljük, később hol fogjuk elvágni. 
  • Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, citromlevet, és lassú tüzön olvadni hagyjuk, hogy világos színűre karamellizálódjon. Rögtön a maradék tortalapra simítjuk, és egy enyhén olajozott késsel egyenletesen szétkenjük. 
  • Ezután a cikkeket elvágjuk, ám itt fontos az időzítés: ideális esetben néhány másodperc után lehet jól felávgni. Ha túl hamar vágjuk, a karamell még nem elég szilárd, ha pedig túl későn, akkor már törni fog a cukormáz. 
  • A karamelles szeleteket végül ferdén a torta tetejére sorakoztatjuk, a krémrózsákra. 
  • Tálalás előtt legalább 1-2 órára érdemes hűtőszekrényben tárolni.

Nincsenek megjegyzések: