Még sosem készítettem dobos tortát. Így elsőre egész jó lett, meg vagyok elégedve. Bonyolultabbra számítottam, de egyáltalán nem az. A családnak nagyon ízlett, ki lett kiáltva kedvenc tortának :)
Hozzávalók :
A lapokhoz (16 szeletes tortához):
- 9 tojás
- 20 dkg cukor
- 18 dkg liszt
- 15 dkg puha vaj
- 6 evőkanál durvára tört mandula
- 3 dkg porcukor
- 1 teáskanál vaníliacukor
- csipetnyi só
A krémhez:
- 40 dkg jó minőségű vaj
- 20 dkg jó minőségű magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 20 dkg cukor
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg puha kókuszzsír
- 5 dkg vaníliás puding
- 4 dl tej
- 2 tojássárgája
A karamellhez:
- 15 dkg cukor
- 2-3 csepp citromlé
- 1 teáskanál vaj
Elkészítése:
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
- Egy tepsire sütőpapírt helyezünk, és rárajzolunk egy 26 cm átmérőjű kört (pl tortakeret segítségével).
- A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
- Egy tálban kikavarjuk a vajat a porcukorral, a vaníliával, meg a tojássárgájával. Belekavarjuk a tojáshab felét, majd a lisztet, végül pedig a maradék habot óvatosan beleforgatjuk. A masszát hét egyenlő részre osztjuk.
- Az első részt a sütőpapírra kenjük, a körnek megfelelően. 7-10 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd kiszedjük, és egy nagy vágódeszkára helyezzük. A következő adagokkal ugyanígy járunk el, amíg hét lapot sütünk (a kisült darabokat papírostól egymásra helyezve tároljuk).
- A krémhez a pudingport a tejben cukorral megfőzzük. Belekavarjuk a tojássárgáájt, fóliával letakarjuk, és 15 percig hűlni hagyjuk.
- A csokoládét vízgőz fölött, vagy mikróban kavargatva megolvasztjuk, néhány percig ezt is hűlni hagyjuk.
- Az olvasztott kókuszzsírt kikavarjuk vajjal, porcukorral, majd a vaníliakrémet, meg a csokoládét is belekavarjuk.
- 6 tésztalapot vékonyan megkenünk krémmel, egymásra helyezve. Egy kevés krémet nyomózsákba kanalazunk, a maradékkal pedig bevonjuk a tortát. A tetejére 16 rózsát nyomunk, egymástól egyenlő távolságra, néhány percig hűtőszekrényben tároljuk.
- Az utolsó tortalapot sütőpapírra helyezzük, és késsel 16 cikkre osztjuk, de csak csíkot húzunk, hogy megjelöljük, később hol fogjuk elvágni.
- Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, citromlevet, és lassú tüzön olvadni hagyjuk, hogy világos színűre karamellizálódjon. Rögtön a maradék tortalapra simítjuk, és egy enyhén olajozott késsel egyenletesen szétkenjük.
- Ezután a cikkeket elvágjuk, ám itt fontos az időzítés: ideális esetben néhány másodperc után lehet jól felávgni. Ha túl hamar vágjuk, a karamell még nem elég szilárd, ha pedig túl későn, akkor már törni fog a cukormáz.
- A karamelles szeleteket végül ferdén a torta tetejére sorakoztatjuk, a krémrózsákra.
- Tálalás előtt legalább 1-2 órára érdemes hűtőszekrényben tárolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése