2014. április 11., péntek

Őrült diós szelet


Igazából brutál ez a sütemény, de azért adtam neki őrült nevet, mert brutál mégsem szerepelhet egy recept címében :) Hiszen erre a diós csodára épp valami ilyesmi illik a leginkább. Kicsit boszorkányos a dolog, mert kavartam ezt-azt ezzel-azzal, és hát lehet, hogy túlzásnak tűnik, de eszméletlen lett. Az igaz, hogy van benne kb millió kalória, de valószínű, éppen azért ennyire finom.
Nagyon ajánlom mindenkinek, aki szereti a diós süteményeket. Ha pedig tortát szeretnénk ezzel a krémmel tölteni, duplázzuk az adagot.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 16 dkg liszt
  • 5 dkg őrölt mandula (de lehet diót is)
  • 21 dkg cukor
  • 7 tojás
  • fél teáskanál szódabikarbóna
A diós krémhez:
  • 25 dkg sütőmargarin (Ráma)
  • 20 dkg dió
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg cukor + 6 evőkanál
  • 10 dkg porcukor
  • 5 tojássárgája
  • 4 dl tej
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál rumaroma

Elkészítése:

  • A piskótához a tojásfehérjét majdnem kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot, és együtt kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojássárgáját, végül pedig a szódabikarbónával, meg a mandulával elkevert lisztet.
  • A masszát egy 36x25-ös méretű, sütőpapírral bélelt téglalap alakú tepsibe simítjuk (én az állítható keretemet ilyenre állítottam, természetesen lehet másképp is az arány), és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Ezután a sütőből kivesszük, és hűlni hagyjuk, majd a keretet eltávolítjuk.
  • Miközben hűl a piskóta, elkészítjük a krémet: egy edényben 6 evőkanál cukrot világos színűre karamellizálunk. Hozzáadunk 3 evőkanál forró vizet, majd amikor a karamell elolvadt, beleszórjuk az őrölt diót. Megkavargatjuk, hogy egy picit karamellizálódjon, majd hozzáadjuk a margarint, és a cukrot. Miután minden szépen összeolvadt, beletesszük az 5 tojássárgáját, és lassú tüzön kavargatjuk egy keveset, amíg a krém szépen besűrűsödik. Félrevesszük, és hűlni hagyjuk.
  • Egy másik edényben a lisztet csomómentesre kavarjuk a tejjel, és főni tesszük. Kavargatjuk, amíg sűrű pépet kapunk. Szintén kihűtjük.
  • A vajat kikavarjuk pocukorral, majd miután a lisztes pép kihűlt hozzákavarjuk.
  • Amikor a diós krém is teljesen kihűlt, a vajas-pépes masszát belekavarjuk.
  • Kb 1,5 dl hideg vízzel összekavarjuk a rumaromát, és ezzel meglocsoljuk a kihűlt piskótát.
  • Csillagcsüves zsákba kanalazzuk a diós krémet, és tetszés szerint rózsákat nyomunk a piskótára. Citromfűvel, dióbéllel díszíthetjük, négyzetekre vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: