2014. április 6., vasárnap

Epres-mogyorós koszorú



Gyoran, egyszerűen elkészíthető sütemény, alapja az égetett tészta, vagyis tulajdonképpen a képviselőfánk tésztája. Eperrel, vaníliás krémmel mennyei, a gyerekek imádják :)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 5 dkg sós, héjatlan mogyoró
A krémhez:
  • 4 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • 7 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 1 tasak bourbon vaníliás cukor
  • 45 dkg eper
A tetejére:
  • 3-4 evőkanál sós, héjatlan mogyoró
  • porcukor

Elkészítése:

  • A krémhez a pudingport elkeverjük 0,5 dl hideg tejben (az összmennyiségből), a többi tejet pedig a cukorral, meg a vaníliás cukorral együtt, egy edényben forrni tesszük.
  • Amikor a tej felforrt, beleöntjük a pudingporos tejet, és lassú tüzön, kavargatva, sűrűre főzzük. Az edényt háztartási fóliával letakarjuk, és hűlni hagyjuk.
  • A tésztához egy edényben 4,5 dl vizet a vajjal összemelegítjük. Beleöntjük a lisztet, és gyorsan kavargatjuk először fakanállal, majd habeverővel, hogy csomómentes legyen. A masszát keverőtálba rakjuk, és kissé kihűtjük (kb 40 fokosra,a míg a kezünknek már nem forró).
  • Ekkor az egész tojásokat egyenként belekavarjuk, minden egyes tojást alaposan elkeverünk benne.
  • Csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk, és egy sütőpapíros tepsire nagyobb rózsákat nyomunk, 24 cm-es átmérőjű kör alakban.
  • 200 fokos sütőben (légkeverésen 180 fok) 45 percig sütjük, félidőben a hőfokot visszavesszük 180 fokra (légkeverésen 160 fokra). 
  • A tejszínt kemény habbá verjük, a kihűlt krémhez kavarjuk, az epret pedig megmossuk, és mindenik szemet félbe vágjuk.
  • A langyosra hűlt tésztát középen elvágjuk, az alsó lapot egy nagy tálra helyezzük, megtöltjük a krémmel. Kirakjuk eperrel, és ráhelyezzük a tészta másik felét.
  • Alaposan megszórjuk aprított mogyoróval, és porcukorral.

Nincsenek megjegyzések: