Gyoran, egyszerűen elkészíthető sütemény, alapja az égetett tészta, vagyis tulajdonképpen a képviselőfánk tésztája. Eperrel, vaníliás krémmel mennyei, a gyerekek imádják :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 4 tojás
- 5 dkg sós, héjatlan mogyoró
A krémhez:
- 4 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 7 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 1 tasak bourbon vaníliás cukor
- 45 dkg eper
A tetejére:
- 3-4 evőkanál sós, héjatlan mogyoró
- porcukor
Elkészítése:
- A krémhez a pudingport elkeverjük 0,5 dl hideg tejben (az összmennyiségből), a többi tejet pedig a cukorral, meg a vaníliás cukorral együtt, egy edényben forrni tesszük.
- Amikor a tej felforrt, beleöntjük a pudingporos tejet, és lassú tüzön, kavargatva, sűrűre főzzük. Az edényt háztartási fóliával letakarjuk, és hűlni hagyjuk.
- A tésztához egy edényben 4,5 dl vizet a vajjal összemelegítjük. Beleöntjük a lisztet, és gyorsan kavargatjuk először fakanállal, majd habeverővel, hogy csomómentes legyen. A masszát keverőtálba rakjuk, és kissé kihűtjük (kb 40 fokosra,a míg a kezünknek már nem forró).
- Ekkor az egész tojásokat egyenként belekavarjuk, minden egyes tojást alaposan elkeverünk benne.
- Csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk, és egy sütőpapíros tepsire nagyobb rózsákat nyomunk, 24 cm-es átmérőjű kör alakban.
- 200 fokos sütőben (légkeverésen 180 fok) 45 percig sütjük, félidőben a hőfokot visszavesszük 180 fokra (légkeverésen 160 fokra).
- A tejszínt kemény habbá verjük, a kihűlt krémhez kavarjuk, az epret pedig megmossuk, és mindenik szemet félbe vágjuk.
- A langyosra hűlt tésztát középen elvágjuk, az alsó lapot egy nagy tálra helyezzük, megtöltjük a krémmel. Kirakjuk eperrel, és ráhelyezzük a tészta másik felét.
- Alaposan megszórjuk aprított mogyoróval, és porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése