2014. április 10., csütörtök

Ázsiai húsgolyók teljes kiörlésű spagettivel


Szeretem az ilyen gyorsan, egyszerűen elkészíthető, harmónikus fűszerezésű ételeket. Ez egy keleties beütésű, laktató és egészséges fogás, rohanós hétköznapokra is garantáltan megállja a helyét.
Igazán ínycsiklandó!

Hozzávalók:

  • 500 g őrölt sertéscomb (vagy lapocka)
  • 250 g teljes kiörlésű spagetti
  • 2 zöldhagyma
  • 2 nagy marék jégsaláta
  • 50 g sós, héjatlan mogyoró
  • 3 evőkanál friss, reszelt gyömbér
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál citromlé
  • kb 20-30 dkg kókuszzsír (süthetjük olívaolajban is)
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2-3 evőkanál mogyoróolaj (vagy extra szűz olívaolaj)
  • kevés csilipehely
  • tengeri só

Elkészítése:

  • A spegettit sós vízben néhány perc alatt kifőzzük, majd leszűrjük.
  • Fólia alatt, húsklopfolóval durvára aprítjuk a mogyorót.
  • Lereszeljük a hámozott gyömbért, meg a fokhagymát, a felét az őrölt húshoz adjuk, és a zsemlemorzsával, meg egy kevés sóval együtt összegyúrjuk. Diónyi nagyságú golyókat formázunk a masszából.
  • Egy serpenyőben felforrósítjuk a kókuszzsírt, és szép aranybarnára sütjük a húsgolyókat. 
  • Kiszedjük, a visszamaradt zsiradékba tesszük a spagettit a maradék gyömbérrel, meg a fokhagymával. Kb 5 percig pirítjuk, a végén pedig visszatesszük a húsgolyókat, hozzáadjuk a szójaszószt, a citromlevet, kevés csilit, a karikára vágott zöldhagymát, és a csíkokra vágott salátát. Összepirítjuk, ha szükséges, picit megsózzuk (a szójaszósz már eleve sós!).
  • Tálaláskor megszórjuk mogyoróval, illetve meglocsoljuk egy kevés extra szűz olívaolajjal.
Tipp: Szórjuk meg friss korianderrel.

Nincsenek megjegyzések: