A vaj miatt egy kissé bűnös ez a sütemény, de ezt leszámítva, a hagyományosnál jóval egészségesebb, kalóriaszegényebb. Vaj helyett használhatunk egyébként kókuszzsírt is, akkor teljesen diétás.
Hozzávalók:
- 20 dkg korpás keksz (cukor nélküli)
- 20 dkg vaj
- 60 dkg tejföl
- 40 dkg sűrű joghurt
- 20 dkg + 5 evőkanál nyírfacukor
- 1 citrom reszelt héja
- 4 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 tasak zselatinpor (10 g)
- a díszítéshez: 1 citrom, citromfű
Elkészítése:
- A kekszet háztartási fóliára tesszük, letakarjuk, és húsklopfolóval nagyon apróra törjük. Ha van késes aprítónk, akkor az elvégzi helyettünk, de akár le is darálhatjuk.
- A morzsát egy tálba helyezzük, és összegyúrjuk az 5 evőkanál cukorral, illetve a puha vajjal.
- A masszát egy 22 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába nyomkodjuk. A széleinél különösen figyeljünk, hogy ne maradjon sehol rés, így a töltelék nem tud kifolyni.
- A joghurtot meg a tejfölet egy tálba öntjük, és összekavarjuk a cukorral, a vaníliával, a citromlével, illetve a citromhéjjal.
- Kiveszünk belőle 1-2 dl-t egy kisebb edénybe, és hozzákavarjuk a zselatinport. Lassú tüzön, állandóan kavargatva melegíteni kezdjük, amíg a por felolvad. Rögtön levesszük a tűzről, mert ha felforraljuk, tönkremegy a zselatin.
- Ezután hozzákavarjuk a krémhez, és a krémet a keksz-alapra öntjük. A tortát 3-4 órára (vagy egy éjszakára) hűtőszekrénybe helyezzük, hogy megdermedjen.
- Citromkarikákkal és citromfűvel (esetleg mentával) díszítjük, majd szeletekre vágva tálaljuk.
1 megjegyzés:
De szép, és finom:) Ilyet készültem készíteni a PÁrom szülinapjára mikor itthon volt áprilisban, de annyi más süti volt, hogy nem került sorra. De anmi késik nem múlik.
Megjegyzés küldése