Barack szezon van, a barack pedig remekül illik ételek mellé is. Ez a chutney (csatni) rendkívül ízletes, pikáns, nagyon jó mártogató sült zöldségek, vagy húsok mellé.
A piacon rókagombát is találtam, ezért bedobtam azt is a receptbe, de panírozhatunk csiperke gombát, vagy más fajta gombát is.
Az biztos, hogy nem kevés időbe telik ennek az ételnek az elkészítése, hisz a panírozás nem egy gyors konyhai művelet. Megérni viszont megérte, mert a kisfiam folyton csak dícsérte, miközben betermelt belőle egy tonnányit :)
És valóban: isteni finom!
Hozzávalók:
- 30 dkg csirkemell
- 30 dkg karfiol
- 20 dkg rókagomba
- 1 kisebb cukkini
- só, bors
- olaj a sütéshez
A panírhoz:
- 25 dkg kukoricapehely
- 10 dkg liszt
- 4 tojás
- só
A sárgabarack chutney-hoz:
- 30 dkg sárgabarack
- 1 egészen kis fej hagyma
- 2,5 evőkanál méz
- fél teáskanál reszelt gyömbér
- fél teáskanál balzsamecet
- 3 szegfűszeg
- csipetnyi őrölt fahéj
- só
Elkészítése:
- Először előkészítjük a panírozni valókat: a rókagombát egy edénybe tesszük, felöntjük forró vízzel (leforrázzuk), és 20-30 percig állni hagyjuk. Így könnyen megtisztul a szennyeződésektől, és egy kcisit meg is puhul. A vízből kivéve átmossuk.
- A cukkinit megmossuk, karikára vágjuk, a karfiolt szintén megmossuk, és rózsáira szedjük.
- A húst csíkokra vágjuk, majd minden alapanyagot megszórunk sóval és borssal.
- Ezután rendre lisztbe, sózott, felvert tojásba, és kukoricapehelybe forgatjuk (a kukoricapelyhet késes aprítóval, vagy darálóval finomra őröljük).
- A húst meg a zöldségeket forró, bő olajban szép aranyszínűre sütjük, majd papírtörlőre szedjük.
- Elkészítjük a csatnit: egy serpenyőben a mézet felolvasztjuk, enyhén megkaramellizáljuk, és az apróra vágott hagymát megpároljuk rajta.
- Hozzáadjuk a gyömbért, néhány másodpercig pirítjuk, majd a kockára vágott barackot, a szegfűszeget, fahéjat is hozzáadjuk.
- Néhány percig forraljuk, majd a tűzről levéve megsózzuk és balzsamecettel ízesítjük. Összeturmixoljuk.
- A csatni lényege, hogy megfelelő arányokban legyen sós, csípős és édes, ezért tetszés szerint tovább ízesíthetjük (csípősebbre, édesebbre).
- A húst és a zöldségeket sárgabarack csatnival tálaljuk. Köretként rizs illik mellé.
Megj: Tetszés szerint bármilyen más zöldséget is panírozhatunk.
2 megjegyzés:
Nagyon ínycsiklandó tálalás! Sok finomságot készítettél :) A panírozás valóban elég időigényes, én sem nagyon szeretem csinálni, de mindig finom lesz a végeredmény :)
Köszönom Katalin!Én is nagyon ritkán panírozok,de néha kell az is,mert a család szereti :)
Megjegyzés küldése